Prahova: Cinci persoane, reținute în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 31 milioane lei

Cinci persoane au fost reținute, miercuri seară, de procurori, în urma celor 32 de percheziţii făcute în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Bihor şi Mureş, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 31 de milioane lei.

Urmărește
3 afișări

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care au făcut 32 de percheziţii în urma cărora au dus la audieri 13 suspecţi de evaziune fiscală, au dispus, miercuri seară, în urma audierilor, reţinerea a cinci persoane, au declarat corespondentului MEDIAFAX surse judiciare.

Cei cinci vor fi prezentaţi, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Alte patru persoane au fost audiate ca martori în acest dosar.

Conform anchetatorilor, în perioada 2011 - 2014, mai mulţi oameni de afaceri au folosit 22 de societăţi comerciale în circuite economice fictive prin intermediul cărora au ”spălat” 97.341.000 lei şi au făcut evaziune fiscală în cuantum de 31.400.000 lei.

Suspecţii au înfiinţat 20 de societăţi comerciale pe care le-au introdus în circuite de tip fantomă, firmele, care aveau obiecte de activitate dintre cele mai diverse, de la servicii până la construcţii, fiind folosite pentru emiterea de facturi false în scopul eludării plăţii taxelor.

Membrii grupului infracţional foloseau firmele de tip fantomă pentru a putea deduce cheltuieli şi pentru a face compensări de TVA, dar şi pentru a putea justifica ridicări de numerar de către membrii grupului infracţional. Astfel, conform unor surse din rândul anchetatorilor, membrii grupului infracţional au ridicat numerar de aproximativ 102 milioane lei, sume pentru care nu există justificare legală a operaţiunilor comerciale.

Spre exemplu, pentru a putea scoate o sumă din bancă, unii dintre suspecţi au mers la OSIM şi au depus documentele pentru a înregistra un patent.

În baza documentelor eliberate de OSIM, suspecţii au mers la bancă şi au ridicat numerar o sumă de bani folosind drept justificare faptul că ar trebuisă achite înregistrarea invenţiei. Ulterior, patentul depus la OSIM a fost respins de către această instituţie.

Anchetatorii spun de asemenea că, pentru a ridica bani cash din bănci, suspecţii foloseau documente false privind restituiri de împrumuturi, plăţi salariale sau plăţi conform unor contracte în care erautrecute operaţiuni comerciale care nu existau în realitate.

Miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au făcut 25 de percheziţii în Bucureşti, unde sunt înregistrate cele mai multe dintre firmele folosite în circuitele comerciale fictive.

De asemenea, au fost făcute în acelaşi dosar patru percheziţii în judeţul Prahova, alte două în municipiul Oradea şi una la Târgu Mureş. În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat documente, mijloace de stocare şi sisteme informatice. Cercetările în acest dosar continuă.

Procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au făcut, miercuri dimineaţă, 32 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Prahova, Bihor şi Mureş, la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane suspectate într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ancheta în acest caz a fost deschisă în urma unei sesizări primite de la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, iar în urma investigaţiilor procurorii au stabilit că mai mulţi suspecţi, administratori de firme, au creat circuite comerciale fictive, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obţinerii de beneficii financiare substanţiale, în aceste circuite comerciale fiind folosite 22 de firme.

"În baza facturilor fictive de achiziţii emise de firmele «fantomă», administrate de către suspecţi, a fost dedusă în mod nelegal TVA şi s-au sustras de la plata impozitului pe profit, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională fiind de aproximativ 31.400.000 de lei. De asemenea, sumele de bani ce au făcut obiectul acestui circuit financiar nelegal şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt în valoare de aproximativ 97.341.000 de lei", se arăta în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici