Prahova: Zeci de pacienţi din două spitale care vor fi transformate în cămine de bătrâni, externaţi

Peste 70 de pacienţi au fost externaţi, joi şi vineri, din Centrele de Sănătate de la Plopeni şi Bălţeşti din judeţul Prahova, aflate pe lista celor 67 de spitale care ar urma să fie transformate în cămine pentru bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
26 afișări

Potrivit managerului Centrului de Sănătate din oraşul Plopeni, Mihai Baican, 40 de pacienţi internaţi în acest spital au fost externaţi vineri.

Managerul unităţii sanitare a precizat că unii dintre pacienţi au primit recomandări medicale pentru a fi transferaţi către alte spitale, însă aceştia au refuzat transferul şi au semnat pentru a pleca acasă, cei mai mulţi dintre ei invocând faptul că familiile nu îşi permit financiar să facă naveta la alte spitale, situate la zeci de kilometri distanţă.

"Nu ne-am asumat riscul să facem o cheltuială, în condiţiile în care nu ştim dacă o putem acoperi. Deocamdată, spitalul există, din punct de vedere legal, el nu a fost desfiinţat, dar în afara contractului cu CAS nu putem să asigurăm servicii medicale” a spus managerul Mihai Baican.

Centrul de Sănătate Plopeni are 65 de paturi şi trei secţii, respectiv de interne, recuperare şi geriatrie, secţia de geriatrie fiind singura de acest fel din judeţul Prahova. Această unitate sanitară numără 60 de angajaţi.

Alţi 32 de pacienţi au fost externaţi, joi după-amiază, din centrul de sănătate din comuna prahoveană Bălţeşti.

Managerul spitalului, medicul Cristiana Tache, a spus că pacienţii au fost externaţi întrucât de la 1 aprilie spitalul nu mai are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar în lipsa acestui contract nu mai poate asigura servicii medicale celor internaţi.

Medicul Cristiana Tache a precizat că angajaţii Centrului de Sănătate Bălţeşti s-au prezentat vineri la serviciu şi asigură asistenţă medicală cazurilor care reprezintă urgenţe. Managerul spitalului a precizat că, dacă va fi prelungit contractul spitalului cu CAS, de luni se vor face din nou internări.

Spitalul din Bălţeşti are 55 de paturi, care erau repartizate de două secţii: medicină internă şi recuperare, medicină fizică şi balneologie. La acest spital lucrează peste 50 de angajaţi, dintre care patru medici şi 24 de asistenţi medicali.

Conducerea Centrului de Sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, centru care se află de asemenea pe lista spitalelor transformate în cămine pentru vârstnici, a decis să nu externeze niciun pacient, spunând că nu a primit nicio notificare oficială de la nicio autoritate publică, în acest sens.

"Dacă se dă dispoziţie să fie externat un pacient care moare la poarta spitalului, ce se întâmplă? Noi avem obligaţii faţă de aceşti pacienţi. Sunt oameni care au venit aici pentru că au nevoie de îngrijire medicală” a declarat corespondentului MEDIAFAX managerul Centrului de Sănătate Urlaţi, Ion Preda.

Acesta a spus că vineri în această unitate erau internaţi 72 de pacienţi.

Spitalul din Urlaţi are 88 de paturi, 112 angajaţi şi oferă servicii medicale in specialităţile: medicină internă, pediatrie, obstetrică şi ginecologie, neonatologie, chirurgie generală + A.T.I., O.R.L, oftalmologie, dermatologie şi psihiatrie, iar la acest spital sunt arondate 13 localităţi, cu peste 50.000 de locuitori.

Patru spitale din judeţul Prahova se află pe lista cu cele 67 de spitale propuse de Guvern pentru transformare în cămine de bătrâni, în cadrul programului de interes naţional "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoane vârstnice". Este vorba despre Preventoriul TBC din Poiana Ţapului şi de centrele de sănătate din Plopeni, Bălţeşti şi Urlaţi.

Consiliul Local Buşteni, care are în administrare Preventoriul TBC din Poiana Ţapului ,a fost de acord cu reprofilarea acestuia în cămin pentru bătrâni.

Consiliile locale din Plopeni, Bălţeşti şi Urlaţi au adoptat hotărâri prin care au decis păstrarea spitalelor în forma în care ele au funcţionat până acum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici