Prea multe proteine creşte riscul de ateroscleroză: legătura periculoasă evidenţiată de un studiu

Publicat: 25 02. 2024, 14:58
Actualizat: 25 02. 2024, 15:00

Pe baza studiilor efectuate pe culturi de celule, şoareci şi voluntari, procentul de calorii care trebuie consumat din proteine ​​în fiecare zi este între 15 şi 22%. Astăzi, în medie, unul din patru oameni care trăiesc într-o ţară considerată bogată depăşeşte adesea cu mult 22%, iar un sfert din populaţia americană o depăşeşte în fiecare zi. Studiul de la Universitatea din Pittsburgh a arătat cum aportul excesiv de proteine ​​poate duce la o creştere a celulelor imunitare care favorizează formarea plăcii aterosclerotice, crescând riscul de a suferi de boală.

Atenţie la leucină

Acest proces este ghidat de un aminoacid, leucina, conţinut în special în alimente proteice de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle şi laptele. Leucina, în schimb, este prezentă într-o măsură mai mică în proteinele vegetale, motiv pentru care aceste alimente au un impact diferit asupra arterelor, iar proteinele vegetale sunt mai puţin dăunătoare.

Acest aminoacid ar duce la activarea macrofagelor, care sunt celule imune responsabile pentru eliminarea resturilor celulare. Dar un exces de macrofage duce la o acumulare de resturi celulare în pereţii vaselor, care împiedică curgerea regulată a sângelui, crescând astfel şi riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi infarct.

Autorul studiului, Babak Razani, a subliniat că „creşterea aportului de proteine ​​în căutarea unei sănătăţi metabolice mai bune nu este un panaceu. Chiar ţi-ai putea deteriora arterele”. Scopul său, prin publicarea acestui studiu, este să înceapă un dialog despre modul în care dietele pot fi modificate pentru a influenţa „funcţia corpului la nivel molecular şi a reduce riscul de îmbolnăvire.

Sfatul specialistului este să evitaţi administrarea unei cantităţi de proteine ​​mai mare decât procentul zilnic recomandat şi să favorizaţi proteinele vegetale.