Prea puţini români specializaţi în domenii tehnice

Piaţa muncii din România este definită prin coexintenţa de deficite şi excedente în oferta de muncă, potrivit unui raport, în care se pune în evidenţă că în timp ce unele facultăţi de studii economice sau drept s-au dezvoltat, cele tehnice au "încremenit" în anii '90.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Prea puţini români specializaţi în domenii tehnice

Prea puţini români specializaţi în domenii tehnice

Specialişti din Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică a Pieţei Muncii şi Protecţiei Sociale au prezentant, marţi, Raportul Naţional al Dezvoltării Umane, comandat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Raportul analizează, printre altele, dezvoltarea şi progresul de pe piaţa muncii după aderarea ţării la Uniunea Europeană. Potrivit studiului, în unele sectoare se face simţită o lipsă a forţei de muncă, România cunoaşte fenomenul de îmbătrânirea a populaţie, iar emigrarea forţei de muncă accentuează deficitul din România.

"România, prin valoarea indicelui dezvoltării umane, a făcut un salt semnificativ în ultimii ani, dar este încă ultima ţară din Europa la acest acpitol şi este la 15 poziţii distanţă de grupul celorlalte ţări europene, excluzând Bulgaria", a spus Vasilica Ciucă, diectorul Institului.

Potrivit raportului, s-a înregistrat o participare în creştere a populaţiei la educaţie în special în învăţământul superior şi în programele de pregătire profesională.

Vasilica Ciucă a semnalat însă faptul că serviciile publice de ocupare a forţei de muncă au încă probleme cu informarea populaţiei. "Oamenii sunt plasaţi în locuri de muncă pentru care nu au conştinţele necesare şi de aceea renunţă, în final, şi pleacă în străinătate", a spus aceasta, precizând că nu există nici o informare reală privind piaţa de muncă externă.

"Să stopăm migraţia nu vom putea. Trebuie însă să facilitatăm întoarcerea celor plecaţi, pentru că acum plecarea la muncă se transformă într-una permanentă", a spus Ciucă, adăugând că o altă politică care trebuie realizată în următoarea perioadă este cea de flexibilitate, astfel încât oamenii să aibă un loc de muncă asigurat, nu neapart în aceeaşi instituţie.

Potrivit raportului, sistemul educaţional este într-un proces continuu de schimbare şi adaptare. "La vârf se înregistrează progrese, dar în cazul programelor vocaţionale şi tehnice progresele sunt modeste. În structurile învăţământului superior sunt specializări largi, cum ar fi ştiinţele economice, drept, dar se înregistrează o stagnare a politehnicilor, celor din construcţii, medicină veterinară şi agronomie", a spus secretarul ştiinţific INCSMPS, Cătălin Ghinăraru.

În prezent, sectoarele cu deficit de foţă de muncă sunt construcţiile, o sitaţie gravă în condiţiile în care sunt alocate fonduri structurale mari pentru a dezvolata infrastructura, de aici lipsind atât muncitorii necalificaţi, cât şi specialiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici