Predoiu: Am informaţii că sistemul de la instanţe care repartizează dosare este manipulat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că are informaţii că sistemul informatic integrat de la instanţe ECRIS, care repartizează aleatoriu dosarele, este manipulat pentru a fi distribuite cauzele la anumiţi magistraţi.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Am informaţii că sistemul de la instanţe care repartizează dosare este manipulat

Predoiu: Am informaţii că sistemul de la instanţe care repartizează dosare este manipulat

Întrebat de jurnalişti despre verificările pe care le-ar face Ministerul Justiţiei în legătură cu deficienţele sistemului ECRIS, Predoiu a spus că acesta nu a fost spart, în schimb a fost manipulat pentru a fi distribuite dosarele la anumiţi magistraţi.

"Sigur că aceste informaţii trebuie verificate şi investigate, dar în niciun caz nu trebuie trecute cu vederea şi de ce să ascundem opiniei publice acest lucru, pentru că trecând cu vederea acest fenomen, cei care încearcă să facă astfel de lucruri lucrează nestingheriţi, or e cazul să le spunem: da, se cunoaşte, urmărim această activitatea şi în momentul în care vom depista clar probele respective, ele vor fi înaintate parchetului. Mi-au ajuns la urechi astfel de informaţii şi mi se pare normal ca ministru al Justiţiei să trag acest semnal de alarmă", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că viitoarea conducere a CSM trebuie să aibă o atitudine mai tranşantă faţă de magistraţii incompatibili cu sistemul judiciar, comportamentele acestora aducând prejudicii imaginii întregului corp profesional.

Potrivit ministrului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se comportă ca un sindicat, arătând mai multă importanţă protecţiei magistraţilor şi mai puţin pe sancţionarea celor care greşesc.

"Uneori CSM se comportă ca un sindicat, arătând prea multă atenţie pe protecţie şi prea puţin pe critică şi pe cauterizarea problemelor din sistem. Cred că atitudinea tranşantă faţă de tot ce este rău nu este compatibilă cu statutul magistratului. Noua conducere va trebuie să dea un semnal mai clar, mai ferm în această direcţie, pentru o mai mare vehemenţă faţă de cei care, în optica mea cel puţin, nu au ce să caute nu numai în funcţia de magistrat, ci în nicio profesie juridică", a spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei a subliniat că în acest an activitatea se va desfăşura în condiţii finanaciare extrem de dure, însă nu trebuie încetinită implementarea politicilor de moderizare a sistemului judiciar pe motiv de lipsă de bani sau insuficienţă financiare legat de salarii sau chestii logistice.

De asemenea, ministrul Justiţiei a adăugat că aceste "reţele izolate aruncă o lumină nefovorabilă asupra întregului sistem şi este păcat de munca marii majorităţi a magistraţilor, şi este păcat de încrederea care se pierde în sistemul judiciar".

Demnitarul a apreciat că dacă aceşti oameni sunt lăsaţi să trasforme actul de justiţie în injustiţie, se pierde în întregime încrederea publicului în sistemul judiciar, şi acest lucru este un pericol pentru întrega societate.

"Putem avea o economie care duduie cu nouă procente creştere anuală, putem avea un buget îndestulător, putem avea multe lucruri, dacă nu avem o justiţie se cheamă că suntem o societate necivilizată", a mai spus ministrul Predoiu.

Totodată, Predoiu a apreciat că ar trebuie o atitudine mai fermă şi împotriva celor care, fără să comită ilegalităţi, totuşi nu se ridică acela standarde profesionale pe care profesia de magistrat le impune

"Sunt semnale că nu întotdeauna magistraţii sunt cei mai buni din sala de judecată şi acest lucru este un pericol pentru actul de justiţie. Suficienţa nu are ce să caute în conduita magistratului", a punctat Predoiu.

Ministrul a criticat comunicarea cu CSM în 2008, arătând că şi-ar fi dorit mai multă convergeţă între acţiunile celor două instituţii, mai ales în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Am avut uneori senzaţia că alergăm pe culoare diferite, că abordăm o atitudine concurenţială şi cred că în 2009 trebuie să schimbă lucrul acesta şi să înţelegem că interesul este comun. Eu nu spu că trebuie să ne sincronizăm mesajele şi politicile sută la sută, pentru că avem atribuţii diferite, dar cred că un schimb de informaţii la timp va ajuta întreg sistemul în perspectiva îmbunătăţirii calificativelor în raportul de ţară", a mai spus ministrul Justiţiei.

Un alt exemplu de acţiune neconvergentă este cea legată de problema salarială, în opinia lui Predoiu. Ministrul Justiţiei a spus că anul trecut nu au fost incluse în buget sumele necesare plăţii drepturilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti. Predoiu a subliniat că susţine găsirea unor soluţii pentru aplicarea hotărârilor judecătoreşti.

"Eu, ca ministru, nu am contestat niciodată aceste hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, am spus chiar că trebuie găsite soluţii tehnice. Abordarea de genul «asta este treaba ministrului, treaba Guvernului sau a ministrul de Finanţe», chiar dacă principial forma poate să fie corectă în practică, nu se verifică pentru că, la rândul lui, ministrului Finanţelor este ţinut de nişte legi pe care trebuie să le aplice", a arătat Predoiu.

El a mai adăugat că atunci când, pe de o parte, ministerul a luat anumite măsuri în raport cu CSM şi, pe de altă parte, în alte părţi s-au emis ordine de acordare a celor 50 de procente majorare în baza recursului în interesul legii, a părut inechitabil pentru o bună parte din sistem. Ministrul a cerut CSM să se coordoneze şi să dea un mesaj magistraţilor, apreciind însă că problema nu se poate rezolva peste noapte.

"Există o problemă legată de pensie, într-adevăr, şi de cei care cumulează pensiile sau au decizie de pensionare în buzunar. Am decis să lăsăm pentu agenda 2009, pentru a nu leza mandatul viitorului ministru, dar trebuie să discutăm de urgenţă, pentru că induce o nesiguranţă în sistem", a mai spus Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici