Predoiu: Codul civil trebuie dezvoltat prin legi complementare, ca aceea a instanţei de tutelă

Actualul Cod civil trebuie dezvoltat prin legi complementare, precum accea a instanţei de tutelă şi prin constituirea de noi "instituţii benefice", care sunt prevăzute în conţinutul său, a scris marţi, pe blogul personal, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Codul civil trebuie dezvoltat prin legi complementare, ca aceea a instanţei de tutelă

Predoiu: Codul civil trebuie dezvoltat prin legi complementare, ca aceea a instanţei de tutelă

"Codul civil nu se impune a fi modificat, de-a lungul vremii existând un singur articol cenzurat de CCR, şi acela îndreptat. Se impune, însă, adoptarea unor legi adiacente Codului civil, precum cea privind instanţa de tutelă, de care Ministerul pare să nu se ocupe. Codul civil se cere dezvoltat, nu modificat, domnule ministru Toader! Dezvoltat prin legi complementare şi întemeiere de noi instituţii benefice introduse de noul Cod civil!", a spus Predoiu, în prezent deputat al PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

În ceea ce priveşte forma Codurilor Penale aflate în vigoare, Predoiu a spus că deciziile CCR care privesc corecturile "nu se referă la sute de articole, aşa cum incorect încearcă să se lase senzaţia, ci la 40, din cele 1089 de articole ale Codurilor penale, din care 33 «fabricate» în Parlament".

"Ministrul ( n.r. - Justiţiei, Tudorel Toader) pretinde că n-au existat dezbateri publice. Inexact! Au fost luni întregi de consultări şi dezbateri asupra tuturor Codurilor, nu numai cu sistemul judiciar, ci şi cu cel avocaţial, notarial, executor judecatoresc şi, dacă memoria nu mă înşeală, şi cu sistemul de probaţiune, cu certitudine cu mediul de afaceri şi cu sistemul bancar, în colaborare cu BNR. Ministrul mai critică şi adoptarea Codurilor prin asumare. Injust, de trei ori! O dată că n-au fost toate adoptate prin asumare, ci doar două, din presiunea iminenţei rapoartelor MCV. Celelalte două au fost adoptate în procedură «standard», cu câteva voturi împotrivă", a enumerat fostul titular al portofoliului Justiţiei.

Totuşi, Predoiu a apreciat "hotărârea ministrului Toader "de a se implica în continuare pe aceste şantiere necesare justiţiei, dar să o facă strict unde trebuie", cu condiţia ca această atitudine să nu fie precum a lui "Ceauşescu, care, în loc să ridice câteva blocuri în locul celor dărâmate la cutremur, a demolat jumătate din centrul vechi al Bucureştiului ca să-şi ridice Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului".

"Consider de datoria mea de parlamentar şi fost ministru tehnocrat, ca şi domnul Toader, adică dependent de voinţa politică a Guvernului şi obligat, uneori, la voltele necesare ce decurg din aceasta, fără să piardă, însă, vorba lui Churchill, direcţia de deplasare a navei pe valuri, să atrag atenţia acolo unde cred că trebuie «ajustări structurale» ale acţiunii ministeriale, vorba domniei sale. Altminteri, totul nu rămâne decât un travaliu la propria statuie cu materialul clientului, adică al CSM. Şi nu e just! A bon entendeur, salut!", îşi încheie postarea fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

De profesie avocat, Cătălin Predoiu a fost ministru al Justiţiei în perioada 2008-2014, în guvernele Tăriceanu, Boc, Ungureanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici