Predoiu: CSM, să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că CSM trebuie să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem, atacând frontal probleme precum întârzieri în redactarea sentinţelor şi viciul de concepţie al programului volumului optim.

Urmărește
10 afișări

"Reforma a ajuns într-un punct în care Ministerul Justiţiei trebuie să predea în bună măsură Consiliului Superior al Magistraturii ştafeta şi principalul efort pentru progres în sistemul judiciar. Prin finalizarea şi, în curând, adoptarea legilor de punere în aplicare a Codurilor, etapa reformelor legislative majore se încheie. CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public trebuie să mobilizeze acum sistemul pentru asimilarea Codurilor, utilizând eficient fondurile financiare importante pe care le-au primit în acest scop, aproximativ 2,5 milioane euro pentru moment", notează ministrul Justiţiei, într-un articol, publicat luni, în Newsletterul Ministerului Justiţiei.

Demnitarul arată că în câţiva ani, graţie unor eforturi susţinute, s-a trecut de la întrebarea "De ce să facem reformă şi anticorupţie?", la întrebarea "Cum să facem reformă şi anticorupţie mai eficient?" - însemnând o nouă mentalitate "care începe să domine în sistem".

"CSM trebuie să se comporte din ce în ce mai mult ca un manager al comportamentelor în sistem, atacând frontal probleme precum întârzieri în redactarea sentinţelor, viciul de concepţie al programului volumului optim, «mentorizarea» şi sprijinirea şefilor de instanţe şi parchete pentru a stimula disciplina jurisdicţională pentru reducerea practicii neunitare la nivelul instanţelor etc", afirmă Predoiu.

În opinia ministrului, concentrarea CSM în principal pe aspecte legislative ar fi o eroare de strategie, care ar absorbi energia şi deturna atenţia de la problemele reale pe care trebuie să le atace conform competenţelor sale, respectiv recrutarea, pregătirea profesională, integritatea, etc.

Preocuparea principală a noului CSM, spune ministrul Predoiu, trebuie să fie preluarea frâielor manageriale ale sistemului şi întocmirea rapidă a unei adevărate politici de resurse umane.

"Acestea sunt provocări pe care noua generaţie de lideri din sistemul judiciar şi CSM va trebui să le rezolve. Legea stabileşte clar atribuţiile privind iniţiativa legislativa şi rolul Parlamentului. CSM va fi în continuare cooptat în acest proces conform legii, prin solicitarea avizelor pe legile cu impact pe Justiţie. Sistemul aşteaptă să fie manageriat profesionist, transparent şi onest. Aceasta înseamnă asumarea deschisă a responsabilităţii deciziei. Legea în sine nu poate rezolva problemele de macro-management al sistemului şi micro-management al instanţelor şi parchetelor, în special în ceea ce priveşte comportamentele", susţine ministrul.

În opinia acestuia, macro-managementul judiciar şi micro-managementul instanţelor şi parchetelor reprezintă acum prioritatea.

"Vremea etalării filosofiilor şi intenţiilor a trecut, etapa marilor intervenţii legislative se apropie de încheiere, este acum timpul intervenţiilor manageriale directe şi aplicate în sistemul judiciar. «Chirurgul» principal este acum noul CSM, care este chemat să «tragă» sistemul după el pentru noile Coduri, pentru Noua Justiţie. Ministerul Justiţiei va rămâne alături de CSM atât timp cât va rămâne pe acest drum", declară ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici