Predoiu despre cazul Boldea: Oricât ai fugi de legea română, în final tot dai piept cu ea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la DIGI 24, că principala lecţie care s-ar putea trage din cazul deputatului Mihail Boldea este că oricât ai fugi de legea română, în final vei da piept cu ea.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Predoiu despre cazul Boldea: Oricât ai fugi de legea română, în final tot dai piept cu ea

Catalin Predoi (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Această lecţie ar merita atenţia şi altora care încalcă legea şi ar fugi de justiţie, a continuat Predoiu.

Totodată, ministrul Justiţiei a subliniat faptul că nu crede că "ar trebui confundate dificultăţile inerente într-un caz complet, caz care a reclamat peste un an de operaţiuni specifice mijloacelor şi organelor de urmărire penală, cu vulnerabilităţi de sistem".

Ministrul a răspuns astfel întrebării privind unele acuze legate de modul în care anchetatorii nu au preîntâmpinat plecarea din ţară a deputatului Boldea.

Cătălin Predoiu a precizat că instituţiiile statului au funcţionat, fiecare având rolul său, fiecare fiind în standarde europene.

"Legea română beneficiază şi de instrumente instituţionale care funcţionează", a subliniat Predoiu la DIGI 24.

El a subliniat că nu a avut nicio discuţie cu procurorul general al României, înainte care acesta să declanşeze procedura privind solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Mihail Boldea.

În acest context, ministrul Predoiu a precizat că nici cu inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii nu a discutat, aceasta declanşând, la rândul său, verificări în privinţa procurorilor care investighează cazul Mihail Boldea.

Mihail Boldea a părăsit România vineri, 17 martie, la o zi după ce fusese la DIICOT Galaţi unde este cercetat pentru fraude imobiliare. El a plecat cu maşina, prin vama Giurgiu, către Turcia, de unde a luat un avion cu destinaţia Kenya. La acel moment, Boldea se bucura de imunitate, împotriva sa nefiind luate măsuri, întrucât cererea procurorilor de ridicare a imunităţii acestuia a fost transmisă Parlamentului de abia luni, 19 martie.

În 20 martie, Camera Deputaţilor a admis cererea Ministerului Justiţiei de încuviinţare a reţinerii, arestării şi percheziţionării lui Mihail Boldea. În 22 martie, instanţa supremă a emis un mandat de arestare preventivă, în lipsă, pe numele lui Boldea, ulterior fiind dat în urmărire generală.

În 23 martie, Boldea a anunţat că se va întoarce singur în ţară, el contacâtnd Consulatul României la Nairobi unde a cerut asistenţă judiciară. Astfel, Boldea a fost adus sub escortă marţi, 27 martie, fiind încarcerat la Galaţi.

În perioada în care Boldea era în Kenya, voci au acuzat procurorii pentru că ar fi trebuit ca deputatului să i se interzică a părăsi ţara. La rândul lor, procurorii au spus că o asemenea măsură preventivă aplicată ar fi împiedicat cererea de ridicare a imunităţii, în urma căreia deputatul să fie arestat. Concret, arestarea s-ar mai fi putut cere doar în condiţiile în care procurorii veneau cu probe noi. Pe de altă parte, jurisprudenţa instanţelor relevă că pentru inculpaţi cărora li s-au impus măsura de interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor, cererile ulterioare ale procurorilor de arestare a acestora au fost respinse de judecători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici