Predoiu: Există percepţia că în magistratură se muşamalizează cauzele disciplinare

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, la TVR, că există o percepţie în prezent, la care nu subscrie, potrivit căreia în magistratură se muşamalizează cauzele disciplinare, demnitarul recunoscând însă că sunt anumite sincope, dar nu crede că aceasta este o realitate.

Urmărește
4 afișări

"Există o percepţie în prezent, la care nu subscriu, că în profesia de magistrat se muşamalizează cauzele disciplinare. Chiar dacă sunt anumite sincope, nu cred că aceasta este o realitate. Am o mare apreciere pentru marea majoritate a judecătorilor şi procurorilor, şi personalul auxialiar, care totuşi procesează foarte multe dosare aflate pe rolul instanţelor şi o fac bine", a susţinut Predoiu.

Ministrul a adăugat că există însă o zonă de incertitudine legată de anumite cauze care conduc la această percepţie.

"Dorim clarificarea şi crearea unui mecanism care să credibilizeze şi să responsabilizeze sistemul judiciar. Nu este vorba de o ingerinţă în activitatea magistraţilor", a precizat Predoiu.

Ministrul a adăugat că în final acţiunile discplinare se tranşează tot în justiţie.

"Nu facem decât să sprijinim acestă profesie ca să aibă altă credibilitate", a spus ministrul Justiţiei, răspunzând, în cadrul emisiunii "Fără Frontiere", unei întrebări referitoare la propunerea de promovare în Guvern a unui proiect de lege privind răspunderea magistraţilor şi consolidarea Inspecţiei Judiciare.

Într-o conferinţă de presă de joi, ministrul a anunţat modificări ale Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că aceasta va deveni o instituţie autonomă şi ordonator principal de credite, ieşind astfel de sub tutela CSM, deşi va funcţiona pe lângă această instituţie.

Potrivit ministrului, titularii acţiunii disciplinare vor fi, în cazul răspunderii disciplinare a judecătorilor, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, preşedintele ICCJ şi ministrul Justiţiei. În cazul răspunderii disciplinare a procurorilor, titularii acţiunii vor fi inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, procurorul general al României şi ministrul Justiţiei.

"Extinderea titularilor acţiunilor disciplinare reprezintă o soluţie echilibrată având în vedere necesitatea întăririi disciplinare profesionale", a afirmat ministrul Justiţiei.

În ultimii ani, majoritatea acţiunilor disciplinare - soldate, în CSM, cu aplicarea unor măsuri aspre, mergându-se până la excluderi din magistratură - au fost răsturnate la Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a decis irevocabil doar aplicarea unor diminuări salariale pe câteva luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici