- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu face un apel către CSM şi instanţa supremă pentru sistarea sporurilor
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a lansat, luni, un apel către Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie pentru sistarea plăţii sporului de 50 la sută pentru stres către magistraţii din cele două instituţii, în semn de solidaritate cu colegii de la instanţele inferioare.
Predoiu face un apel către CSM şi instanţa supremă pentru sistarea sporurilor
Ministrul Justiţiei, împreună cu procurorul general al României şi preşedintele CSM, a avut o întâlnire la Ministerul Finanţelor pe problema bugetului, a comunicat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Cătălin Predoiu, întrebat despre această chestiune.
"Nu putem să ne asumăm obiectivele de reformă dacă problemele financiare ale sistemului judiciar nu sunt rezolvate prin bugetul 2009. La ora aceasta sunt inechităţi în sistem pentru că CSM şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având personal bugetat mai mic, au acordat, prin ordine, 50 la sută spor de suprasolicitare în baza de date", a explicat ministrul Predoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Totodată, demnitarul a arătat că Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public nu au o bază legală de acordare globală a sporului de 50 la sută şi de aceea s-a solicitat includerea sumelor în buget pentru a le putea acorda.
"În acelaşi timp, până la rezolvarea situaţiei, fac un apel public la CSM şi ICCJ să sisteze plata celor 50 la sută până la rezolvarea globală a situaţiei, din solidaritate faţă de colegii din instanţe şi parchete", a spus Cătălin Predoiu.
Ministerul Justiţiei a intrat în criză bugetară, la începutul lui 2008, din cauza neachitării sporurilor salariale obţinute de magistraţi în urma unor acţiuni în instanţă, astfel că Guvernul a adoptat o Ordonanţă pentru ca plăţile restante ale celor din sistemul judiciar să se facă eşalonat.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 75/2008 a fost contestată în instanţă, unde s-a ridicat problema neconstituţionalităţii ei.
Astfel, săptămâna trecută, în urma dezbaterii, Curtea Constituţională (CC) a decis că sunt neconstituţionale unele dispoziţii ale Ordonanţei 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei, referitoare la solicitarea de drepturi salariale în instanţă.
Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolui I şi II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei.
Aceste articole se referă la acordarea unor drepturi salariale, formulate de personalul salarizat şi alte categorii de personal din sistemul justiţiei.
Excepţia a fost ridicată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în unsprezece speţe privind drepturile salariale.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma că Ordonanţa 75/ 2008 a fost doar un pas pentru a rezolva criza bugetară la Ministerul Jusrtiţiei, fiind impusă de "impactul neaşteptat şi de amploarea fenomenului care ar fi dus la blocarea întregului sistem judiciar românesc".
Între timp, într-o altă decizie, Curtea Constituţională a statuat că este ilegal ca instanţele să acorde drepturi salariale, neţinând cont de lege, deoarece se substituie puterii Legislative şi creează "sisteme de salarizare paralele" celor stabilite prin acte normative. Însă decizia CC se aplică pentru viitor.
În 25 septembrie 2008, Secţiile Unite ale ICCJ au aprobat acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50 la sută din salariul de bază brut lunar pentru magistraţi şi personal auxiliar, pentru a evita discriminarea şi deoarece a constatat că normele care reglementau compensaţia nu au fost abrogate.
Astfel, ICCJ şi CSM, pentru că sunt ordonatori de credite, au decis acordarea acestui spor de 50 la sută pentru magistraţii care lucrează în aceste instituţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO