- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: În 2009, în zona justiţiei au existat confruntări
Cătălin Predoiu a declarat, marţi, în timpul audierii sale în comisiile parlamentare, că în 2009, în zona justiţiei, s-au înregistrat confruntări, indicând în acest sens cele două conflicte constituţionale între puterea judecătorească şi Administraţia Prezidenţială şi mişcările de protest.
Predoiu: În 2009, în zona justiţiei au existat confruntări (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Ministrul nominalizat pentru portofoliul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus că cele două conflicte juridice de natură constituţională iscate între magistraţi şi celelalte puteri ale statului au fost pierdute de către magistraţi, iar mişcările de protest au blocat actul juridic.
Totodată, Predoiu a amendat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), arătând că sistematic, CSM a respins detaşările la Ministerul Justiţiei, în acest sens dând exemplu cazul unui secretar de stat pe care Consiliul nu a vrut să-l mai delege la minister.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit lui Predoiu, rolul CSM a fost de confruntare şi manipulare, dovedindu-se a fi greşit, iar rezultat al politicii de consultare a fost prăbuşirea încrederii cetăţeanului în justiţie.
"Anul 2009 a fost marcat de confruntări pe zona justiţiei. Două conflicte constituţionale cu Executivul şi Administraţia Prezidenţială, ambele pierdute de CSM la Curtea Constituţională, mişcări de protest care a blocat actul de justiţie, contestarea proiectului legii de salarizare în condiţiile în care el a cuprins toate sporurile dobândite prin hotărâri judecătoreşti, respingerea sistematică de către CSM a cererilor de detaşare în Ministerului Justiţiei, inclusiv o cerere de prelungirea a detaşării unui secretar de stat ce era deja numit prin decizia primului ministru pe perioadă nedeterminată şi altele, au marcat eficienţa cooperii interinstituţionale", a declarat Cătălin Predoiu.
De aceea, a arătat el, este important să se pună punct ostilităţilor nejustificate faţă de Ministerul Justiţiei, cu atât mai mult cu cât mizele politice care le-au stimulat uneori au fost artificiale sau au încetat să existe.
Potrivit lui Predoiu, transformarea Ministerului Justiţiei într-o ţintă de atac instituţională nu va justifica propria legitimitate instituţională a unor instituţii sau persoane veleitare şi nici a unor excese de putere în sistemul judiciar.
"Politica CSM din 2009 de confruntare şi de manipulare a sistemulu judiciar pentru a-l opune frontal MJ s-a dovedit falimentară. Verdictele Curţii Constituţionale şi prăbuşirea încrederii cetăţeanului în justiţie după greva ilegală şi inutilă din 2009 sunt singurele rezultate ale acestei politici de confruntare", a declarat Predoiu.
Ministrul a spus că este important să fie depăşită "teza simplistă" a atacului la independenţa magistraţilor ori de câte ori Ministerul Justiţiei îşi expune poziţii de politică publică în legătură cu diverse probleme din sistemul judiciar. În opinia lui Predoiu, independenţa magistraţilor este consolidată şi nu mai este pusă la îndoială, iar acum, magistraţii trebuie să-şi dovedească responsabilitatea.
Problemele fiind acum în zona integrităţii şi a responsabilităţii "CSM trebuie consolidat instituţional, dar nu în dauna Ministerului Justiţiei. Reciproca este valabilă. Fiecare instituţie trebuie să-şi exercite atribuţiile în cooperare cu celelalte", a arătat Predoiu, adăugând că, "cu toţii servim interesul cetăţenilor, nu al unei caste profesionale sau grup politic".
Predoiu a pledat pentru o largă consultare a magistraţilor şi a grefierilor "de la baza sistemului, întrucât mesajele Ministerului Justiţiei în 2009 au fost în general opturate şi nu au ajuns la fiecare dintre ei".
"Rămân deschis unei relaţii corecte cu magistraţii şi ceilalţi profesionişti din sistem, le respect independenţa şi plec de la premisa bunei credinţe. O relaţie corectă se bazează pe respect reciproc şi pe rostirea adevărului", a conchis Predoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO