Predoiu: În momentul aderării la UE, în 2007, România era mai puţin avansată în anumite domenii-NRC

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, publicaţiei olandeze NRC, că în momentul aderării României la UE, în 2007, era mai puţin avansată în anumite domenii, însă ţara noastră nu mai este cea de acum cinci ani, iar reforma justiţiei române a ajuns o prioritate pe agenda politică.

Urmărește
3 afișări

"În momentul aderării, în 2007, era clar că suntem mai puţin avansaţi în anumite domenii. Acum, din rapoarte reiese că în unele privinţe am ajuns chiar fruntaşi. În prezent, procesele durează de regulă între şase luni şi trei ani. Nu vreau să fac referiri concrete, dar asta ar fi o stare de fapt foarte avansată în comparaţie cu alte state UE. Să va dau un alt exemplu: mandatele de arestare europene, sunt aici executate rapid şi fără greşeli", a explicat ministrul român al Justiţiei.

Cătălin Predoiu a declarat că dacă România are nevoie de ceva, este încrederea.

"Miniştrii şi experţii văd că respectăm foaia de parcurs. Colegul meu olandez vede şi el precis unde ne încadrăm. Acum nu-mi rămâne decât să conving publicul olandez că România de azi nu mai este România de acum cinci ani", a spus Predoiu, citat de publicaţia olandeză, interviul fiind remis presei de Ministerul Justiţiei.

Întrebat dacă România ar fi operat aceleaşi reforme şi fără controalele UE, Predoiu a răspuns: "Absolut".

"Reformele au fost mult ajutate de aceste presiuni, în sensul că reforma sistemului de justiţie a ajuns o prioritate pe agenda politică. Totuşi, sunt convins, că le-am fi făcut la fel şi fără aceste presiuni, poate mai lent, poate într-o maniera mai puţin concentrată", a declarat, în interviul pentru NRC, ministrul Predoiu.

Întrebat dacă este logică corelarea apărării frontierelor cu lupta împotriva corupţiei şi reforma sistemului judiciar, Cătălin Predoiu a susţinut că "sunt şi acele teorii conform cărora, dacă un fluture bate din aripi undeva, altundeva pe glob va izbucni un uragan".

"În cadrul UE şi în Tratate - cărora noi ne conformăm - aceste domenii sunt tratate în mod separat. Ar fi cinstit să se recunoască progresele pe care le-am facut. În ultimele şase luni am adoptat patru Coduri complet revizuite, o nouă lege care accelereaza cauzele aflate pe rol. Este o reformă fără precedent şi este extraordinară - ar fi vazută ca atare de orice alt stat UE", a declarat demnitarul român.

Despre implementarea legilor, dacă acestea nu ar fi trebuit făcute înainte de aderare, Predoiu a arătat că "nu se menţionează că de atunci multe s-au schimbat". "E vechea intrebare: paharul e pe jumatate plin sau pe jumatate gol ?", a răspuns Predoiu.

În legătură cu faptul că, în 2006, chiar înainte de aderare, în România au fost arestat mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră, iar, acum, în pragul hotărârii aderării României la spaţiul Schengen, s-au arestat din nou peste 150 de poliţişti şi controlori vamali ar putea fi o coincidenţă, ministrul român a spus: "Dezbaterile politice sunt independente de acţiunile Justiţiei".

Miniştrii UE au discutat joi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda susţin că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici