Predoiu: Inacceptabil ca ambele poluri de decizie de promovare la instanţa supremă să fie la ICCJ
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la TVR, că "atât decizia în ce priveşte cine nu merge la ICCJ, cât şi decizia cine poate merge la ICCJ", să fie în competenţa CSM, fiind inacceptabilă dorinţa instanţei supremă de a desemna ea cine promovează.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de vineri seara, afirma că "avizul conform" propus de ea, pentru promovarea judecătorilor la ICCJ, "nu presupune afectarea atributului constituţional al Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea judecătorilor".
Consiliul Superior al Magistraturii şi conducerea ICCJ au fost de acord iniţial cu un proiect privind promovarea judecătorilor ICCJ, ulterior acordul a căzând din simplul motiv că instanţa supremă vrea să emită un aviz conform şi nu consultativ, astfel ca decizia de numire a magistraţilor la cea mai înaltă instanţă să-i aparţină.
CSM propunea în proiectul legislativ ca Hotărârea Plenului Consiliului prin care se admite sau se respinge candidatura unui magistrat să se motiveze pentru fiecare candidat în parte, motivele de admitere raportându-se în egală măsură la raportul "consultativ" al colegiului de conducere al ICCJ, la recomandarea comisiei de evaluare şi verificare profesională şi la modul de prezentare a susţinerii candidaturii în faţa Plenului. Opinia sau opiniile separate se motivează de către membrii Plenului, mai propunea Consiliul.
Ministerul Justiţiei a promovat în Parlament proiectul, unde s-a blocat din cauza acestei divergenţe, MJ nevrând să renunţe la avizul doar consultativ pe care să-l aibă Colegiul de conducere a ICCJ în promovarea judecătorilor, în timp ce membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au început negocieri pentru a cădea la un consens.
Astfel, ministrul Predoiu a anunţat că este gata să promoveze un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, "dacă este nevoie", pentru a debloca promovarea judecătorilor la ICCJ.
"De mai bine de şase-şapte luni există o dispută, un diferend procedural de promovare, între CSM şi ICCJ. La un moment dat, acest diferend a fost resorbit într-un proiect de lege asupra căruia ICCJ, cât şi CSM şi MJ au căzut de acord. Din păcate acest proiect de lege, ajuns în Parlament, a fost într-o anumită măsură dezavuat de către ICCJ", a spus Predoiu, în cadrul emisiunii "Fără Frontiere" de sâmbătă, de la TVR.
Ministrul a explicat că problema a apărut în momentul în care ICCJ a solicitat schimbarea "unei soluţii din proiect".
"Soluţia era foarte importantă. E vorba de un aviz pentru care Colegiul ICCJ ar urma să-l dea faţă de promovarea judecătorilor la ICCJ. Potrivit proiectului, acest aviz era «consulativ», iar poziţia mai nouă a ICCJ este că acesta trebuie să fie «conform»", a susţinut demnitarul.
În opinia ministrului Justiţiei, este inacceptabil acest lucru.
"Noi dorim ca ambele poluri ale deciziei de promovare la ICCJ - atât decizia în ce priveşte «cine nu merge la ICCJ», cât şi decizia «cine poate merge la ICCJ» - să fie în competenţa CSM", a precizat ministrul.
El a adăugat că a transmis proiectul CSM spre avizare. "Sper ca pe parcursul acestei proceduri, ICCJ să-şi revizuiască poziţia şi să ajungă la un compromis cu CSM", a subliniat ministrul, la TVR.
Cătălin Predoiu a afirmat, joi, că Ministerul Justiţiei este gata să promoveze un proiect de ordonanţă de urgenţă în Guvern pentru rezolvarea problemei promovării judecătorilor la instanţa supremă.
"Ministerul este pregătit să ia această măsură, având în vedere că timp de mai bine de şapte luni nu s-a putut ajunge la un consens între Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în ce priveşte modalitatea de promovare la ICCJ", a declarat, joi, ministrul Cătălin Predoiu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit demnitarului, conducerea ICCJ a cerut în repetate rânduri promovarea de noi judecători la instanţa supremă, în special pentru Secţia penală.
Ministrul Justiţiei a subliniat că CSM a solicitat o procedură mai transparentă şi mai corectă pentru recrutarea acestora.
"Consensul a fost găsit în urma medierii Ministerului Justiţiei şi a fost exprimat în proiectul de lege adoptat de Guvern şi aflat în prezent în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Acest consens a fost însă rupt în urma solicitării ICCJ de a impune un aviz conform pentru promovarea judecătorilor de către CSM", a explicat Predoiu.
Totodată, ministrul a arătat că avizul conform cerut de instanţa supremă echivalează practic "cu mutarea centrului de greutate a deciziei privind promovarea de la CSM către ICCJ".
Pe de altă parte, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi-a exprimat îngrijorarea şi nedumerirea - într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX - faţă de incapacitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi a celorlalte organe abilitate de a gestiona o problemă de importanţă fundamentală pentru întregul sistem judiciar, respectiv reglementarea cu celeritate a unei proceduri transparente pentru numirea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.
UNJR reclamă contextul de haos şi incertitudine legislativă, de conflicte instituţionale fără precedent, care ar putea determina revenirea "la vechea modalitate de numire a judecătorilor la ICCJ, caracterizată prin lipsa de transparenţă, subiectivism şi nerespectarea principiului egalităţii de şanse".
"Astfel, după cinci luni de bâjbâieli instituţionale, există riscul ca, la solicitările şi presiunile ICCJ, CSM să declanşeze un nou val de numire a judecătorilor la ICCJ, în lipsa unor minimale criterii de transparenţă şi obiectivitate, într-un context de vid legislativ dezolant", spune Uniunea, care întăreşte astfel susţinerile ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în ce priveşte ruperea consensului între Consiliul şi instanţa supremă din cauza impunerii unui aviz conform pentru promovarea magistraţilor.
UNJR atrage atenţia asupra pericolului ce îl poate prezenta o asemenea poziţie a actualului CSM.
"Dacă se vor relua procedurile de numire a judecătorilor la ICCJ, într-un mod total aleatoriu, fără o procedură transparentă, o parte a actualilor membri reformişti ai CSM îşi vor încălca programul şi promisiunile electorale, îşi vor încălca promisiunea de schimbare a acestei proceduri în scopul aducerii în vârful piramidei sistemului judiciar de judecători cu adevărat competenţi, profesionişti şi integri, cu respectarea unor standarde de la care nu se poate abdica la acest nivel, indiferent de lipsa acută de judecători cu care se confruntă de ani buni majoritatea instanţelor din România", se arată în comunicatul de joi, 9 iunie.
În 7 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să analizeze, cu titlu excepţional, oportunitatea derulării procedurii de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în vederea ocupării posturilor vacante la Secţia penală a instanţei supreme.
"CSM înţelege să răspundă în acest fel nevoilor obiective şi incontestabile legate de buna funcţionare a Secţiei Penale a Înaltei Curţi, precum şi condiţionalităţilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind celeritatea soluţionării dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul instanţei supreme a României", informa Consiliului.
În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii, şi-a exprimat speranţa că şi "Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi va înţelege şi îşi va asuma responsabil rolul de instanţă supremă a unui stat de drept".
Consiliul mai spunea că aşteaptă din partea Înaltei Curţi o abordare constructivă a proiectului de lege aflat pe agenda Parlamentului României şi o înţelegere superioară a dificultăţilor cu care se confruntă propria Secţie Penală.
CSM arăta că, în urma unei ample dezbateri, la finalul lunii februarie, a fost propus un proiect de lege pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care să asigure procesului baze transparente şi obiective.
Astfel, Ministerul Justiţiei, ca iniţiator legal, a promovat un proiect de lege faţă de care atât CSM, cât şi ICCJ s-au manifestat favorabil, creându-se la acea dată aparenţa unei susţineri fără rezerve din partea instituţiilor implicate şi a celei beneficiare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO