- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: Lipsa de integritate în sistemul judiciar s-a amplificat, prea multe arestări de magistraţi
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a apreciat, vineri, că Inspecţia Judiciară nu şi-a îndeplinit întocmai rolul preventiv, astfel fiind explicată amplificarea lipsei de integritate din sistemul judiciar, materializată prin "prea multele cazuri" de reţineri, arestări şi condamnări de magistraţi.
"Putem constata că Inspecţia Judiciară nu şi-a îndeplinit întocmai rolul preventiv, fapt ce explică amplificarea fenomenului de lipsă de integritate în sistemul judiciar, soldat, în prea multe cazuri, cu reţineri, arestări preventive sau chiar condamnări penale ale magistraţilor", a spus Cătălin Predoiu în discursul rostit cu ocazia participării sale la Bilanţul Inspecţiei Judiciare pentru anul 2010.
Predoiu a apreciat "dimensiunea cantitativă" a activităţii instituţiei, "impresionantă" raportat la numărul total al angajaţilor, de numai 21 de inspectori. Ministrul însă nu a fost de acord cu afirmaţia conform căreia Inspecţia Judiciară şi-a îndeplinit "integral toate obiectivele cuprinse în direcţiile de acţiune fixate de Consiliul Superior al Magistraturii".
"Această concluzie nu poate fi asimilată în realităţile Justiţiei de astăzi şi nu îşi găseşte corespondent în gradul de încredere al societăţii în Justiţie, inclusiv în gradul de încredere în dumneavoastră, ca for menit a furniza răspunsuri tuturor celor care vi se adresează, în legătură cu activitatea instanţelor şi parchetelor sau cu modul de exercitare a funcţiei judiciare de către magistraţi", a spus Predoiu.
Pe lângă problemele legate de implementarea rolului preventiv, Predoiu a identificat şi alte neajunsuri în activitatea Inspecţiei Judiciare. Mai întâi, ministrul le-a reproşat reprezentanţilor instituţiei faptul că nu analizează corect şi eficient managementul instanţelor şi parchetelor.
"Am observat că, între obiectivele dumneavoastră în perioada 2005-2010, unul major a vizat evaluarea managementului la nivelul instanţelor şi parchetelor. Un lucru îmbucurător, dar, observând conţinutul rapoartelor de control şi evaluare, situaţia se complică. Recent am observat Raportul de control pe care l-aţi întocmit cu referire la Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele arondate acesteia – 3552 de pagini! Acest rezultat contrazice însăşi ideea controlului, a evaluării, aşa cum aceasta este ştiinţific analizată în ştiinţa managementului, ca funcţie a managementului", a spus Predoiu, apreciind că volumul de muncă pentru astfel de lucrări "pune în discuţie" modul în care la nivel managerial sunt gestionate "puţinele resurse umane" ale instituţiei.
"Şi eficienţa demersului este discutabilă din perspectiva obiectivelor abordate de dumneavoastră", a spus Predoiu, întrebându-se cui floseşte o activitate atât de voluminoasă şi cum pot fi diseminate rezultatele unui astfel de control şi afirmând că cei din interiorul sistemului judiciar reclamă ineficienţa acestor "controale-gigant".
În plus, Predoiu a criticat şi lipsa vitezei de reacţie a Inspecţiei, concluzionând că un astfel de raport care analiza activitatea din 2009 a unei instanţe sau a unui parchet ajunge să apară în 2009.
"Viteza de reacţie necesară pentru înlăturarea abaterilor identificate de dumneavoastră este afectată şi, implicit, eficienţa acestor controale", a mai spus ministrul.
Predoiu a criticat şi numărul mare al clasărilor înregistrate de Inspecţia Judiciară, cu atât mai mult cu cât acestea au fost făcute fără o analiză din punct de vedere al inspectorului care a gestionat lucrările respective.
"Asumarea «,pură şi simplă» a acestor clasări ridică probleme vizând calitatea corpului de inspectori. Dar, Raportul dumneavoastră relevă o evaluare foarte bună a corpului de inspectori. Înseamnă că vinovăţia aparţine comisiilor. La fel, numărul recursurilor pronunţate împotriva hotărârilor pronunţate în materie disciplinară de secţiile CSM este foarte redus. Dacă motivele nu stau în calitatea corpului de inspectori, înseamnă că procedurile de lucru ale Inspecţiei trebuie schimbate pentru ca intervenţia inspectorului care a efectuat lucrarea de bază să fie efectivă. Nu este admisibil ca munca inspectorilor să fie zadarnică", a adăugat Predoiu.
El a mai spus că raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie reevaluate.
"Inspecţia Judiciară trebuie să devină un organ independent, funcţional şi eficient. Cadrul răspunderii magistraţilor trebuie lărgit, iar mecanismul de organizare şi funcţionare al Inspecţiei se impune a fi regândit în substanţa sa", a mai spus Predoiu, arătând că Ministerul Justiţiei este "preocupat" de îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul răspunderii magistraţilor.
Totuşi, Predoiu a apreciat că modul de abordare a zonei disciplinare de către Inspecţia Judiciară "face inaplicabilă orice lege a răspunderii", motiv pentru care, în opinia sa, legislaţia ar trebui modificată.
"În concluzie, avem nevoie de o nouă Inspecţie Judiciară, bazată pe o nouă mentalitate şi un nou tip de management instituţional. Aceasta nu înseamnă neapărat alte persoane sau un alt statut instituţional, ci o nouă abordare a strategiei de control şi a finalităţii sale", a conchis Predoiu în intervenţia sa de la şedinţa de bilanţ în care Inspecţia Judiciară şi-a prezentat activitatea din anul 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
CCR amână ședința cu privire la anularea alegerilor în urma victoriei controversate a lui Călin Georgescu. Decizia vine luni, după alegerile parlamentare
-
CNSAS: Un candidat pentru Senat din partea SOS, identificat că a colaborat cu Securitatea
-
Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe
-
Grindeanu: Candidatul nostru nu vrea să câştige alegerile la masa verde
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO