"Protestul continuă, însă impresia mea este, pe baza impresiilor primite, că magistraţii sunt gata să abordeze o atitudine raţională şi să abandoneze protestele în măsura în care răspunsul venit din partea Executivului este cel aşteptat", a spus Predoiu.
El a adăugat că Ministerul Justiţiei îşi concentrează eforturile pentru a obţine din partea ministerelor Finanţelor şi Muncii răspunsul adecvat pentru magistraţi.
"Obiectivul este să obţinem păstrarea unui statut al magistraţilor corespunzător poziţiei lor constituţionale", a afirmat Predoiu.
Videoconferinţa dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şefii instanţelor şi parchetelor a fost programată pentru a discuta despre prevederile legii unice de salarizare, protestele magistraţilor şi rectificarea bugetară.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a cerut Executivului, la întâlnirea de marţi, "îngheţarea" salariilor magistraţilor la nivelul din mai 2009 şi înlocuirea sporului de 10% pentru procurorii din parchetele din mediul rural cu un spor de 5 la sută pentru cei cu volum mare de activitate.
De asemenea, propunerile formulate de procurorul general au vizat modificarea grilelor prevăzute în proiect, potrivit principiului de salarizare, astfel încât venitul actual să nu scadă, iar diferenţele salariale din cadrul sistemului judiciar să fie eliminate.
Codruţa Kovesi adresează magistraţilor procurori şi întregului personal al Ministerului Public un apel prin care solicită ca formele de protest să se încadreze în limitele legilor de organizare judiciară.
Guvernanţii le-au propus, la întâlnirea de marţi, reprezentanţilor magistraţilor ca doar sporurile de confidenţialitate şi de suprasolicitare neuropsihică să fie micşorate, în timp ce salariile vor creşte în raport de gradul de instanţă şi de funcţia de demnitate publică deţinută, susţin surse oficiale.
Disputa dintre reprezentanţii Guvernului şi magistraţi a fost cea legată de micşorarea sporurului de stres de la 50 la sută din salariu la 5 la sută, iar cel de confidenţialitate de la 15 la sută la 5 la sută.
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri noaptea, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra celor trei legi privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public.
Scrisoarea Guvernului privind asumarea răspunderii pe cele trei legi a sosit la Parlament, iar luni va avea loc o şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care se va stabili calendarul asumării.