Predoiu: Mediul de afaceri poate fi sprijinit de justiţie prin jurisprudenţă unitară

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele grupului de lucru afaceri interne al CDU/CSU din Bundestag, că mediul de afaceri poate fi sprijinit de justiţie prin jurisprudenţă unitară şi combaterea corupţiei, domenii în care s-au făcut eforturi notabile.

Urmărește
9 afișări

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut marţi, la sediul Ministerului Justiţiei, o întâlnire cu preşedintele grupului de lucru afaceri interne al CDU/CSU din Bundestag, Hans Peter Uhl, la care au participat, din partea delegaţiei germane, Reinhard Grindel şi Manfred Behrens, membri ai aceluiaşi grup parlamentar, precum şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.

În cadrul întâlnirii, ministrul Justiţiei a prezentat oficialilor germani evoluţiile înregistrate de la ultima vizită la Berlin, efectuată în luna noiembrie 2010.

Ministrul a vorbi despre pregătirea "implementării cu succes" a noilor Coduri, obiectiv central şi strategic al Ministerului Justiţiei, stadiul legilor de punere în aplicare precum şi ultimele progrese în privinţa combaterii corupţiei.

"Codurile reprezintă obiectivul cheie pentru programul Ministerului Justiţiei. Codurile constituie un fundament nou şi modern pentru realizarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, şi, prin aceasta, pentru consolidarea ordinii democratice", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Oficialul român a continuat prin a-şi arăta interesul faţă de stimularea investiţiilor străine în România, interes vădit atât prin măsurile reformatoare din noile Coduri şi din celelalte legi adoptate, dar şi prin constituirea, la nivelul Ministerului Justiţiei, a Platformei de Dialog şi Cooperare cu mediul de afaceri.

"Statele membre, printre care şi România, sunt interesate într-o Uniune Europeană solidă. Deficitele publice, soliditatea zonei Euro, necesităţile de întrajutorare a statelor cu disparităţi în zona economică reprezintă preocupări la nivelul UE.

"Mediul de afaceri poate fi sprijinit de Justiţie prin jurisprudenţă unitară şi combaterea corupţiei, iar în acest domeniu s-au făcut eforturi notabile. România a făcut eforturi şi a obţinut rezultate certe în securizarea frontierelor. Combaterea corupţiei şi aplicarea regulii de drept vor rămâne obiective prioritare ale Guvernului. Uniunea Europeană este o uniune de drept, în care demersul politic trebuie încadrat în sfera juridică, iar în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, România este în litera şi spiritul tratatelor. Toate statele membre trebuie să lucreze împreună pentru o mai bună securizare a frontierelor, a tuturor frontierelor UE. În privinţa acestor obiective, vă pot asigura de cooperarea Justiţiei române, atât printr-o mai bună administrare a actului de Justiţie, cât şi prin cooperarea juridică transfrontalieră între statele membre ale UE şi la nivelul Consiliului European al miniştrilor de Justiţie, Consiliul JAI.", a mai declarat ministrul Justiţiei.

Liderul grupului parlamentar pentru afaceri interne CDU/CSU din Bundestag, Hans Peter Uhl a notat întâlnirea drept una foarte importantă, într-o perioadă "istorică", având în vedere apropiata implementare a Codurilor, subliniind îndeplinirea sarcinii dificile a Ministerului Justiţiei de conturare a unui cadru juridic concret şi a unei perspective sigure de viitor. Este important pentru Statele Membre ca ele să aibă încredere într-o luptă serioasă împotriva corupţiei şi să aibă garanţia că graniţele Schengen sunt controlate, mai ales în contextul în care recent s-a manifestat o pierdere decisivă de încredere din pricina comportamentului unor vechi State Membre.

Oficialii germani şi-au exprimat aprecierea faţă de rezultatele României în combaterea corupţiei. Partea germană a exprimat, de asemenea, convingerea că, prin intermediul unui bun management de ţară şi cu sprijinul Statelor Membre, România îşi asigură un viitor european solid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici