Predoiu: Misiunea de evaluare a progreselor din justiţie va avea loc în 21-25 noiembrie

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat joi că misiunea de evaluare a progreselor din justiţia română va avea loc în 21-25 noiembrie, fiind cea mai lungă ca perioadă, având în vedere că precedentele au fost doar de trei zile.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Misiunea de evaluare a progreselor din justiţie va avea loc în 21-25 noiembrie

Predoiu: Misiunea de evaluare a progreselor din justiţie va avea loc în 21-25 noiembrie (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Pare o misiune mai serioasă decât până acum în ceea ce priveşte raportul intermediar, ceea ce indică faptul că este mai important decât cele precedente. Este mai important pentru că pregăteşte raportul din vară, care va fi unul pe cinci ani al Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a declarat Cătălin Predoiu.

În opinia ministrului Predoiu, acesta este un raport decisiv sub aspectul perspectivei MCV.

Ministrul Justiţiei a făcut un apel la reprezentanţii instituţiilor statului "de a strânge rândurile mai mult decât până acum şi de a se concentra pe agendă, care este una comună".

Predoiu a susţinut că în ultima perioadă a avut o agendă intensă din punct de veder extern, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi al statelor membre.

"Sintetizând mesajele pe care le-am primit, există câteva preocupări esenţiale. Prima este legată de ireversibilitatea proceselor de reformă, atât în plan legislativ, cât şi în plan de implementare al actelor normative. A doua este legată de continuarea rezultatelor pozitive înregistrate în combaterea corupţiei, inclusiv la nivel înalt", a declarat ministrul Predoiu în deschiderea lucrărilor Comisiei de monitorizare a progreselor în justiţie, la care au participat şeful statului, Traian Băsescu, reprezentanţi ai Guvernului şi ai autorităţii judecătoreşti.

Predoiu a subliniat faptul că, "practic, soarta MCV atârnă în cele două coordonate esenţiale, ireversibilitatea proceselor şi continuarea luptei anticorupţie".

Demnitarul a arătat că scopul întâlnirii de joi de la Ministerul Justiţiei este acela ca autorităţile statului să-şi armonizeze acţiunile şi agendele şi să se informeze reciproc cu privire la stadiul măsurilor pentru îndeplinirea condiţionalităţilor impuse de Comisia Europeană.

Demnitarul a arătat că, având în vedere că la masa discuţiei participă reprezentanţi de la două puteri în stat, plecând de la dispoziţiile constituţionale, referitoare la medierea între puterile statului şi garantarea obligaţiilor externe ale României, l-a invitat pe preşedintele României, Traian Băsescu.

"Consider că prezenţa preşedintelui este un element de echilibru şi în acelaşi timp de potenţare a dinamizării, armonizării agendelor noastre", a spus Predoiu.

În acest context, având în vedere că Ministerul Justiţiei este interfaţa cu MCV, Predoiu i-a anunţat pe membrii Comisiei că raportul pe justiţie din februarie va fi prefaţat de altele intermediare pe care România le va comunica Bruxellesului, primul fiind cel din 6 noiembrie.

Potrivit ultimului raport al CE privind evoluţia justiţiei din România, "în perioada următoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune în aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurării sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticorupţie şi pentru a se înregistra rezultate mai bune în confiscarea bunurilor a căror provenienţă nu poate fi justificată şi în aplicarea de sancţiuni disuasive în cazurile de incompatibilitate".

Documentul recomanda ca România să dovedească un istoric de decizii de management în sistemul judiciar adoptate în mod transparent şi obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ, solicita măsuri pentru intrarea în vigoare a noului Cod civil şi cerea României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici