Predoiu: Modalitatea în care România a încercat rezolvarea restituirii proprietăţii, un eşec
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că modalitatea în care statul român a încercat să rezolve chestiunea revendicării imobilelor naţionalizate în ultimii 20 de ani a constituit un eşec, creând probleme justiţiabililor şi sistemului judiciar care au condus la afectarea imaginii României.
În deschiderea Conferinţei privind problematica restituirii proprietăţilor şi a acordării compensaţiilor băneşti din perspectiva jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), desfăşurată la Bucureşti, ministrul Cătălin Predoiu a susţinut că, în opinia sa, restituirea proprietăţilor a constituit în România o datorie morală, de reparaţie a unor traume juridice şi umanitare petrecute în perioada comunismului.
Ministrul Predoiu a susţinut că statul român s-a aplecat cu bune intenţii în rezolvarea acestor probleme, de ordin moral, pe cale judiciară.
"Din păcate, problema tehnică a rezolvării, cel puţin în România, a comportat numeroase dificultăţi. Nu cred că greşesc dacă spun că, într-o bună măsură, modalitatea în care statul român a încercat să rezolve aceste probleme în ultimii 20 de ani a constituit un eşec. În orice caz, a creat multiple probleme şi justiţiabililor, a ceat probleme şi sistemului judiciar şi, în acelaşi timp, a condus treptat la o afectare a imaginii României în ce priveşte modul în care a încercat să rezolve aceste probleme", a declarat Cătălin Predoiu, de profesie avocat.
Ministrul Predoiu a spus că România a fost condamnată în 240 de cauze privind nerespectarea dreptului la proprietate, de către CEDO, alte aproximativ 2.000 de plângeri aflându-se pe rol în diverse stadii procedurale, "ceea ce indică acel eşec", la care demnitarul s-a referit, în rezolvarea pe căi procedurale interne, în mod judicios şi rapid, a acestei probleme.
Ministrul Justiţiei a afrmat că, înclină să creadă, că atunci când s-a pornit în rezolvarea chestiunii proprietăţii imobilelor naţionalizate "s-a greşit sub aspectul concepţiei strategice a soluţiei".
"Principul aplicat, fără nuanţe, de restituire în natură şi nu în echivalent bănesc, eventual pe o limitare a despăgubirilor, a fost, după parerea mea, o eroare", a declarat Predoiu.
La conferinţa privind problematica restituirii proprietăţilor participă peste 60 de oficiali şi judecători din 20 de state, precum şi specialişti ai Consiliului Europei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO