Predoiu: Nicio acţiune în regres exercitată de stat împotriva magistratului nu s-a materializat
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că nicio acţiune de regres exercitată de stat împotriva magistratului care, în exerciţiul funcţiunii sale judiciare a cauzat eroarea judiciară, nu s-a materializat în practică, iar cauzele acestei anomalii sunt cunoscute "doctorilor" sistemului judiciar.
"Desigur, cunoaştem prevederile articolului 96 ori ale articolului 99 din Legea 303/2004 (privind statutul magistratului-n.r.), cunoaştem mecanismul Inspecţiei Judiciare, cunoaştem eforturile susţinute desfăşurate de-a lungul vremii de Consiliile Superioare ale Magistraturii, unele mai conservatoare, altele mai reformiste, pentru responsabilizarea magistraţilor şi tragerea lor la răspundere disciplinară, dar rămânem la părerea noastră: Nu se răspunde", a susţinut, luni, ministrul Cătălin Predoiu, la conferinţa româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, desfăşurată la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală.
Potrivit demnitarului, analiza pe această chestiune indică faptul că răspunderea materială nu funcţionează, iar răspunderea disciplinară este "sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvârşire".
În materie de răspundere materială, prevederile articolul 96 din Legea 303/2004 şi-au produs până acum în practică efectele exclusiv în raport cu statul român, a arătat ministrul.
"La cunoştinţa noastră, nicio acţiune de regres exercitată de stat împotriva magistratului care, în exerciţiul funcţiunii sale judiciare a cauzat eroarea judiciară, nu s-a materializat în practică din 2004 (data reglementării) şi până în prezent", a declarat Predoiu, adăugând: "Cauzele acestei anomalii sunt binecunoscute «doctorilor» sistemului judiciar".
"Răspunderea materială este condiţionată de prealabila răspundere penală sau disciplinară. Şi, din întâmplare desigur, în toate cazurile ce ar fi putut angaja răspunderea materială, s-a invocat prescripţia răspunderii disciplinare sau prescripţia răspunderii penale. Convenabil mecanism. Dar cât de dăunător pe termen lung, pentru Justiţie, pentru magistraţii serioşi care se văd obligaţi să profeseze laolaltă cu cei neserioşi sau neprofesionişti, pentru cetăţeni care şi-au pierdut astfel încrederea!", a afirmat Cătălin Predoiu.
Dintre erorile judiciare relatate recent de presă sunt cazurile Marcel Ţundrea - cel care a stat 12 ani în închisoare penntru violarea şi uciderea unei adolescente de 13 ani, judecătorii achitând de acuzaţii, iar Parchetul trimiţând alt bărbat în judecată pentru crimă; Alexandru Diaconescu - tânărul arestat 11 luni pentru uciderea a două farmaciste din Braşov, însă după trei ani de procese, judecătorii l-au achitat; Elena Turcu - judecătoarea suspendată din funcţie în 2007, pentru că ar fi condus sub influenţa alcoolului, a fost achitată de instanţa supremă pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO