Predoiu pledează pentru eficientizarea cheltuirii fondurilor pentru ajutorul public judiciar

Eficientizarea cheltuirii fondurilor pentru ajutorul judiciar printr-o calitate crescută a apărării din oficiu, printr-un control mai sever al alocării onorariilor pentru apărarea din oficiu, prin eliminarea de practici ilegale sunt activităţi necesare în faza de modernizare a profesiei de avocat.

Urmărește
4 afișări

Acestea sunt aspectele menţionate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-o scrisoare transmisă preşedintelui UNBR, Gheorghe Florea, cu prilejul Zilei Avocatului din 24 iunie, informează, luni, Ministerul Justiţiei.

"Ziua Avocatului este un bun prilej pentru a omagia profesia de avocat, importanţa acesteia, dar şi talentul, devotamentul şi integritatea celor mai mulţi dintre membrii profesiei. După anul 1990, profesia de avocat s-a dezvoltat în libertate, devenind treptat un pilon instituţional al societăţii româneşti. Legea din 1995, precum şi modificările care au urmat, au conturat un cadru instituţional modern la acea data, care a contribuit la dezvoltarea profesiei. Avocatura română este un exemplu de reuşită instituţională în anii de libertate, pentru că s-a aliniat unor standarde europene, a reuşit să asigure prosperitatea şi dezvoltarea profesională pentru membrii săi, un factor de protecţie şi garanţie a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În acelaşi timp, avocatura română asigură la standarde europene buna desfăşurare a actului de justiţie", scrie Cătălin Predoiu, acesta remarcând buna cooperare între Ministerul Justiţiei şi UNBR, barouri şi membrii acestora.

Ministrul remarcă şi lucrurile care trebuie făcute sau care trebuie îmbunătăţie, în contextul lansării unei noi etape de modernizare a profesiei, în acord cu mutaţiile produse în viaţa afacerilor, cu evoluţia profesiilor în plan european, precum şi exigenţele reclamate de intrarea în vigoare a noilor coduri fundamentale ale României.

"În planul activităţilor curente, dorim să accelerăm eficientizarea cheltuirii fondurilor pentru ajutorul public judiciar printr-o calitate mai bună a apărării din oficiu, printr-un control mai sever al modalităţilor de alocare a onorariilor pentru apărarea din oficiu, prin eliminarea unor practici la limita legii sau chiar în afara ei în cheltuirea acestor bani. În această problemă va trebui să optimizăm
implicarea benefică a Ministerului Public, precum şi a preşedinţilor de instanţă", mai scrie Predoiu.

Acesta susţine importanţa unui dialog mai bun între profesia de avocat şi cea de magistrat, subliinind că Justiţia, prin Ministerul Public şi instanţe, are obligaţia de a apăra profesia de avocat de impostură şi agresiune prin practică nelegală sau concurenţa neloială, la fel cum organele de disciplină ale profesiei, consiliile barourilor şi UNBR în ultima instanţă, au obligaţia morală şi legală de a curăţa profesia de agresiunile din interior.

"Decanii au o responsabilitate directă în creşterea gradului de integritate în profesia de avocat şi combaterea corupţiei. Consiliile barourilor au responsabilitatea păstrării calităţii şi exigenţei în selecţia juriştilor care intră în profesia de avocat, precum şi atunci când desfăşoară examenul de stagiu", se arată în scrisoarea scrisă de Cătălin Predoiu.

Acesta le-a mulţumit avocaţilor pentru sprijinul acordat de avocaţi pentru elaborarea noilor coduri, precum şi pentru mobilizarea profesiei pentru desfăşurarea pregătirii profesionale în legătură cu punerea în aplicare a Noului Cod Civil la 1 octombrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici