- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.12.2012, 14:21)
- Lucia Efrim - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: Procedura de selecţie a procurorilor adaugă la lege şi Morar trebuia să se abţină
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, organizată de Ministerul Justiţiei, "adaugă la lege", apreciind totodată că Daniel Morar ar fi trebuit să se abţină la votul din CSM.
Urmărește
292 afișări
Daniel Morar (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
În 22 noiembrie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul actual al Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Procedura de selecţie a şefilor Parchetului General şi DNA organizată la Ministerul Justiţiei adaugă la lege. Ineficienţa acestei proceduri s-a demonstrat la CSM, unde candidaţii propuşi s-au pus într-o situaţie delicată, punând sub semnul întrebării capacitatea ministerului de a propune soluţii bune pentru şefia parchetelor", a afirmat Cătălin Predoiu.
Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.
Întrebat despre credibilitatea variantei lansate de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru de a-i desemna pe următorii doi în ordinea nominalizărilor pe care le-a făcut, Cătălin Predoiu a declarat: "Ar fi în contra legii să se propună acum direct candidaţii de pe locul doi, cu atât mai mult cu cât prima procedură este neîncheiată".
Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.
În 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anunţat că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.
În 13 noiembrie, Pivniceru a spus că nu ştie ce va face în cazul respingerii propunerilor sale pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA, dar că "probabil" îi va desemna pe următorii doi în ordinea nominalizărilor pe care le-a făcut.
În ziua în care ministrul Justiţiei începea intervievarea primilor procurori care şi-au depus candidatura pentru cele două poziţii, respectiv în 23 octombrie, CSM a decis că fostul şef al DNA, Daniel Morar, deşi e delegat pe funcţia de prim-procuror general al României, are atribuţiile procurorului general al României, membru de drept în Consiliu.
Pus să comenteze faptul ca i s-a dat drept de vot fostului şef al DNA, Daniel Morar, în CSM în calitate de membru de drept, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat: "În locul lui Daniel Morar aş fi procedat la o abţinere de la vot".
Surse judiciare susţin că Daniel Morar are atribuţii date de CSM în acest for, însă nu poate semna acte în numele procurorului general al României, funcţie rămasă vacantă după plecarea Codruţei Kovesi, întrucât este interimar numit ca prim-adjunct al procurorului general al României. De exemplu, una dinte atribuţiile pe care nu le poate îndeplini, pentru că este interimar, este semnarea avizelor pentru poliţie judiciară.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, AVIZ NEGATIV de la CSM pentru funcţiile de şef al DNA şi procuror general
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe