Predoiu propune ministrului chinez de Justiţie implementarea efectivă a protocolului din 2004

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus ministrului de justiţie chinez, prezent la Bucureşti, implementarea efectivă a protocolului de cooperare încheiat la Beijing în 2004 şi extinderea asistenţei juridice în materie penală în ceea ce priveşte transferul persoanelor condamnate.

Urmărește
5 afișări

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi secretarul de stat, Alina Bica, s-au întâlnit, vineri, cu membrii delegaţiei chineze, condusă de Chen Xunqiu, ministrul adjunct al Justiţiei din Republica Populară Chineză, ifnromează ministerul de resort.

Temele de interes abordate au vizat organizarea şi reforma sistemului juridic român, dezvoltarea cooperării judiciare dintre cele două ţări, administrarea penitenciarelor şi organizarea sistemului de probaţiune în România.

În cadrul discuţiilor, Cătălin Predoiu a propus implementarea efectivă a Protocolului privind cooperarea în domeniul Justiţiei dintre cele două ministere, semnat la Beijing, în anul 2004, extinderea asistenţei juridice în materie penală în ceea ce priveşte transferul persoanelor condamnate şi stabilirea în concret a unor Programe bienale în domenii şi pe teme de interes comun.

De asemenea, ministrul Justiţiei a avansat ideea conlucrării în oferirea de programe de asistenţă ţărilor din Orientul Mijlociu, în special în redactarea actelor normative, combaterea corupţiei, domeniul penitenciar şi probaţiune.

Partea chineză s-a arătat foarte interesată de extinderea şi îmbunătăţirea cooperării bilaterale cu Ministerul român de Justiţie, iar Chen Xunqiu a lansat invitaţia în Republica Populară Chineză, destinată oficialului român. De asemenea, acesta a subliniat importanţa expertizei Ministerului român de Justiţie în combaterea corupţiei, reformarea sistemului judiciar şi în dialogul şi cooperarea cu
mediul de afaceri.

Cei doi oficiali au convenit desemnarea unor experţi ca persoane de legătura între cele două ministere pentru implementarea celor convenite în cadrul întâlnirii.

Vizita delegaţiei chineze face parte dintr-un proiect de studiu lansat de Ministerul chinez al Justiţiei privind reformele în domeniu efectuate în state din Centrul şi Estul Europei.

În cadrul vizitei, delegaţia va mai avea întâlniri cu reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Penitenciarului de Maximă Siguranţă Rahova.

În prezent, cooperarea în domeniul Justiţiei dintre România şi Republica Populară Chineză se desfăşoară în baza Protocolului de cooperarea semnat la Beijing în 2004, a Tratatului de asistenţă juridică în materie civilă şi penală semnat la Beijing la 16 ianuarie 1991 şi a Tratatului dintre România şi Republica Populară Chineză privind extrădarea semnat la Bucureşti la 1 iulie 1996 ratificat prin Legea nr.118/1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici