Predoiu: Raportul CE este obiectiv, echilibrat şi realist
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că Raportul Comisiei Europene dat publicităţii miercuri este obiectiv, echilibrat şi realist, apreciind că într-un "viitor previzibil", monitorizarea României va fi ridicată.
Predoiu: Raportul CE este obiectiv, echilibrat şi realist (Imagine: Mediafax Foto)
Predoiu a amintit faptul că instituirea monitorizării a fost decisă de Comisia Europeană în 13 decembrie 2006, ca urmare a problemelor din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei.
Aceste progrese, semnalate în raportul Comisiei Europene, au îndepărtat spectrul măsurii de salvgardare, prevăzută în Tratatul de aderare în cazul neîndeplinirii condiţionalităţilor impuse de experţii europeni.
"Raportul confirmă explicit faptul că România se află din nou pe un drum pozitiv, drumul implementării reformelor din justiţie. Salutăm obiectivitatea faptului că reprezentanţii Comisiei Europene au înregistrat aceste progrese. Cunoaştem faptul că o serie de probleme care ţin de deplina funcţionare a justiţiei şi de combaterea corupţiei rămân încă nerezolvate pe deplin", a declarat ministrul Cătălin Predoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Predoiu a mai spus că Ministerul Justiţiei este pregătit să acţioneze în continuare pentru rezolvarea acestor probleme, pe baza competenţelor şi atribuţiilor pe care le are potrivit legii.
De asemenea, Predoiu a adăugat că Ministerul Justiţiei va coopera cu celelalte instituţii în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, pentru rezolvarea problemelor rămase în portofoliul acestora şi a apreciat că va rămâne deschis dialogului cu societatrea civilă pentru dezbaterea soluţiilor privitoare la reformarea justiţiei.
"Progresele înregistrate şi recunoaşterea acestora ne obligă la continuarea acţiunilor concertate în cadrul statului, pentru îndeplinirea tuturor condiţiunilor din Mecanism. Continuarea reformei este singura cale de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare într-un viitor previzibil", a mai spus Predoiu.
Acesta a apreciat că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare va fixa locul României în rândul statelor Uniunii Europene şi de aceea trebuie să rămână "un obiectiv prioritar şi de interes naţional" pentru toate instituţiile cu atribuţii în justiţie, indiferent de contextul politic în care evoluează.
Potrivit lui Predoiu, atingerea acestui obiectiv depinde şi de răspunsul asociaţiilor juridice în reforma din justiţie.
"Magistraţi, avocaţi, executori judecătoreşti, personal auxiliar şi alţii, individual, dar şi prin organisme reprezentative, au rol cheie în aplicarea măsurilor de reformă", a afirmat Predoiu, subliniind că este importată schimbarea mentalităţii privind actul de justiţie.
El a susţinut că nu trebuie uitat obiectivul de la care trebuie să plece toate măsurilor de reformă, respectiv faptul că beneficiarul actului de justiţie este cetăţeanul.
Predoiu a subliniat că Ministerul Justiţiei va avea în continuare o comunicare transparentă şi constructivă cu experţii Comisiei Europene şi cu reprezentanţii acesteia.
"Aş dori să mulţumesc personal tuturor celor care, explicit sau implicit, au sprijinit acţiunile Ministerului Justiţiei în direcţia reformelor şi să exprim întreaga mea disponibilitate de continuare a acestora şi de sprijinire a sistemului judiciar în ansamblu", a încheiat Predoiu.
Comisia Europeană a prezentat, miercuri, raportul de monitorizare privind reforma justiţiei în România, care menţionează că rezultatele în reforma sistemului judiciar sunt fragile, lipsind "consensul politic larg", cât şi "hotărârea neechivocă a tuturor partidelor politice în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei la nivel înalt".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO