Predoiu, scrisoare către Florin Iordache: Revizuiţi proiectul de transpunere a Directivei 343/2016

Fostul ministru al Justiţiei deputatul PNL Cătălin Predoiu i-a transmis, joi, o scrisoare preşedintelui Comisie speciale privind Justiţia, afirmând că transpunerea Directivei 343/2016 are potenţialul de a destabiliza politica penală de combaterea infracţionalităţii, cerând revizuirea proiectului.

Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului Predoiu, scrisoare către Florin Iordache: Revizuiţi proiectul de transpunere a Directivei 343/2016

Predoiu, scrisoare către Florin Iordache: Revizuiţi proiectul de transpunere a Directivei 343/2016

Cătălin Predoiu a susţinut în scrisoarea pe care i-a transmis-o preşedintelui Comisiei speciale privind Justiţia, deputatul PSD Florin Iordache, că proiectul de transpunere a Directivei 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie „are potenţialul de a destabiliza serios întreaga politică penală a statului de combatere a infracţionalităţii, inclusiv a marii corupţii şi criminalităţii organizate, depăşind cu mult sensul, spiritul şi obiectivele Directivei”.

Deputatul PNL i-a solicitat lui Florin Iordache ca până la reluarea lucrărilor comisiei să revizuiască "fundamental" proiectul de transpunere a Directivei.

Predoiu precizează că „(...) în conformitate cu proiectul: nu se mai poate lua măsura arestării pentru infracţiunile de corupţie, evaziune fiscală sau spălare de bani pentru corupţie, deşi ele prezintă un grad înalt de pericol social; se dezincriminează mărturia mincinoasă, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol (...)”.

De asemenea, liberalul atrage atenţia că, în forma actuală, proiectul creează „serioase dificultăţi” în efectuarea urmăririi penale: „parchetele nu mai au acess la baze de date, rapoartele de constatare nu mai pot fi considerate probe şi nu mai poate fi condamnat nimeni în contumacie, simpla sustragere de la justiţie paralizând instanţele”.

Cătălin Predoiu a criticat faptul că, potrivit proiectului de lege, nu mai pot fi folosite înregistrările pe mandat de siguranţă naţională şi filmările camerelor de supraveghere din locuri publice, percheziţiile informatice nu mai pot fi folosite în alte dosare, iar persoana cercetată trebuie declarată imediat suspect şi anunţată, ceea ce face inutile percheziţiile şi flagrantul.

„Aceste exemple demonstrează că proiectul (...) depăşeşte scopul Directivei şi se transformă într-un act normativ care poate fi folosit eficient de către toţi cei care plănuiesc săvărşirea de infracţiuni, descurajează şi paralizează anchetatorii şi golesc de conţinut politica penală a statului”, spune Predoiu, în scrisoarea transmisă.

Fostul ministru al Justiţiei afirmă că transpunerea Directivei trebuie să întărească prezumpţia de nevinovăţie şi dreptul la apărare şi nu trebuie transformată în „paralizarea completă" a mijloacelor de anchetă eficientă.

Comisia pentru legile Justiţiei va începe de săptămâna viitoare, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici