Predoiu şi managerul de ţară al BM au prezentat progresele proiectului privind reforma judiciară

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi managerul de ţară al Băncii Mondiale, François Rantrua, au prezentat, marţi progresele înregistrate în derularea Proiectului "Reforma Sistemului Judiciar", la conferinţă participând şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă.

Urmărește
4 afișări

"La momentul preluării mandatului, în 2008, fuseseră angajaţi doar 1,29% din banii alocaţi. În cei doi ani care se scurseseră de la data semnării acordului de împrumut se semnaseră 2 contracte de achiziţie de bunuri şi 12 contracte pentru achiziţia de servicii de consultanţă. Pot spune acum că, la 31 decembrie 2010 au fost încheiate 46 de contracte - 70% din totalul de contracte prevăzute în proiect. Dintre acestea, 12 sunt contracte de lucrări care au vizat îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor - cinci au fost finalizate, iar alte cinci sunt programate pentru a fi finalizate în 2011. Suma angajată a crescut de aproape 28 de ori la peste 50 de milioane de Euro. Acordul de extindere a perioadei de împrumut până la 31 martie 2013 ne va permite să ne atingem obiectivele asumate. În acelaşi timp, pentru 2011 cele mai importante componente vor fi demararea lucrărilor la Palatul de justiţie din Iaşi, sediu nou, la Tribunalul Sibiu şi Palatul de Justiţie Oradea - reabilitare extindere şi amenajare - şi tribunalul Cluj - extindere. De asemenea, este foarte important pentru 2011 să începem implementarea unui soft de ultimă generaţie care permite managementul resurselor într-un sistem integrat MJ - CSM - Ministerul Public - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei - Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În mod firesc, nu vom putea avea rezultate deosebite decât printr-o bună colaborare cu CSM şi având în continuare întregul suport al Băncii Mondiale", a spus ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al MJ, remis presei.

La rândul său, managerul de ţară al Băncii Mondiale, François Rantrua, a apreciat eforturile depuse în ultimii ani de reprezentanţii MJ pentru implementarea programului, "rezultatele obţinute fiind din ce în ce mai vizibile, ceea ce a condus şi la creşterea calificativului acordat proiectul «Reforma Sistemului Judiciar» la «satisfăcător»", arată MJ.

Rantrua a afirmat că atunci când a sosit în România, în urmă cu un an, unul dintre principalele sale obiective a fost îmbunătăţirea calităţii portofoliului Băncii, iar atunci proiectul "era unul cu calificativ nesatisfăcător".

"După un an, mă bucur să constat că s-a îmbunătăţit calitatea portofoliului în ansamblu, iar proiectul «Judicial Reform» este proiectul care s-a îmbunătăţit cel mai mult", a declarat managerul de ţară al Băncii Mondiale.

În acelaşi timp, preşedintele CSM a subliniat importanţa acestui Proiect pentru sistemul Judiciar şi hotărârea Consiliului de a sprijini buna derulare a acestuia.

Horaţius Dumbravă, alături de alţi şapte membri noi aleşi în CSM, trebuie validat de Senat, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit în 25 ianuarie, că hotărârile Senatului privind candidaturile pentru Consiliu sunt neconstituţionale. Concret, CC a decis că trei membri CSM trebuie să părăsească CSM, iar ceilalţi opt, între care şi Dumbravă, trebuie validaţi de Senat, potrivit legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici