Predoiu: Slaba specializare a magistraţilor este cauza erorilor judiciare

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seară, că slaba specializarea a magistraţilor este cauza erorilor judiciare, şi nu corupţia, afirmând că toată lumea este nemulţumită când procesele trenează, când hotărârile sunt nedrepte şi costurile unui proces se întind.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Slaba specializare a magistraţilor este cauza erorilor judiciare

Predoiu: Slaba specializare a magistraţilor este cauza erorilor judiciare

"Toţi sunt nemulţumiţi când procesele trenează, când hotărârile sunt nedrepte sau când costurile unui proces se întind. Trebuie să avem în vedere că actul de justiţie are nevoie de condiţii propice pentru a fi eficace şi rapid. Cred că este momentul ca întreaga clasă politică, întreg statul român să realizeze că fondurile alocate justiţiei sunt investiţii pe termen lung şi se întorc în proporţie nebănuită în ameliorarea mediului de afaceri şi în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor", a spus Cătălin Predoiu la manifestarea organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, la Palatul Parlamentului.

Demnitarul a adăugat că cele trei probleme principale cu care se confruntă justiţia sunt finanţarea necorespunzătoare a sistemului, slaba specializarea a magistraţilor şi lipsa de încredere în justiţie.

"Finanţarea necorespunzătoare din sistemul judiciar din ultimii 10-15 ani şi-a pus amprenta asupra condiţiilor de desfăşurare a actului de justiţie, implicit al calităţii acestuia", a subliniat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai spus că a făcut demersuri atât din punct de vedere administrativ, cât şi politic de subscriere la o agendă unică pe justiţie, care să însemne adoptarea celor patru coduri şi o finanţare corespunzătoare.

Predoiu a lansat un mesaj către Consiliul Superior al Magistraturii pentru flexibilitate în negocieri privind rezolvarea acestei probleme.

Ministrul a menţionat că principala prioritate a programului său pe 2009 este îndeplinirea condiţiilor astfel încât montorizarea pe justiţie a Comisiei Europene să fie ridicată, printre care adoptarea codurilor şi îmbunătăţirea infrastructurii.

"Vom întreprinde o serie de investiţii pentru informatizarea instanţelor şi pentru interconectarea sistemelor noastre electronice cu cele ale ţărilor membre UE", a precizat Predoiu.

Ministrul a mai spus că pe zona Registrului Comerţului a obţinut o electronizare completă, a reuşit să implementeze un program care permite pentru prima oară încorporarea firmelor comericale on-line, verificarea dosarelor aflate pe rolul registrelor de pe internet şi obţinerea on-line a certificatelor.

"Cred că obiectivul prioritar trebuie să fie accelerarea reformei în justiţie, sprijinirea inclusiv financiară, pentru ca într-un orizont de timp relativ scurt să fie posibilă ridicarea monitorizării", a mai spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a făcut referire la o serie de măsuri luate în ultimul timp pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul mediului de afaceri.

"Am ameliorat regimul judiciar aplicabil societăţilor comerciale, integrând în legislaţie cele şase directive economice şi directiva privind fuziunile transfrontaliere. Am modificat legislaţia insolvenţei pentru a accelera procedurile. Am modificat legislaţia taxelor judiciare care permite plata proceselor într-o manieră mai flexibilă. Am modificat legislaţia profesiei de avocat pentru a o moderniza. Am adus îmbunătăţiri sistemului de ajutor public judiciar, am întreprins reforme în privinţa infrastructurii instanţelor pentru a beneficia de condiţii mai bune", a pecizat ministrul Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici