Predoiu: Vizita premierului la CSM nu este singulară

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că vizita de joi a premierului Emil Boc la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu este singulară şi că au existat discuţii între puterea Judecătorească şi cea Executivă încă din luna ianuarie.

Urmărește
6 afișări

"Au fost discuţii şi pe parcursul anului trecut şi din când în când se impune şi o prezenţă în cadrul şedinţelor. Dar nu trebuie să epuizaţi cooperarea dintre Executiv şi CSM doar la vizitele înalţilor oficiali. Era un moment foarte important, în primul rând, fixarea datei de intrare în vigoare a noului Cod Civil şi lansarea programului intensiv de pregătire profesională şi s-a dorit a fi marcat", a precizat ministrul Predoiu.

Principala concluzie a discuţiilor de joi de la CSM a fost intensificarea pregătirii profesionale şi a măsurilor de disciplină jurisdicţională, astfel încât să nu mai existe practică neunitară.

În ce priveşte finalizarea studiilor de impact pentru implementarea noilor coduri, Predoiu a spus că un raport preliminar va fi în luna iulie, iar rapoartele finale în lunile septembrie- octombrie. "După ce vom mai evalua aceste studii, vom regândi schemele de personal. Asta este ceea ce are de făcut Guvernul în esenţă pentru implementarea următoarelor trei coduri. În paralel, CSM va accelera măsurile de pregătire profesională pentru intrarea în vigoare a noului Cod civil şi măsurile de evaluare a sistemului şi de coagulare a unei politici de resurse umane care să restabilească echilibrele în sistemul judiciar. În alte cuvinte: să avem acolo unde avem multe dosare mulţi judecători şi unde avem mai puţine dosare mai puţini judecători", a afirmat Predoiu.

Demnitarul a spus că s-a căzut de acord pe o serie de măsuri în plan imediat şi că Ministerul Justiţiei (MJ) va susţine în continuare proiectul de lege privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor.

"Sper ca acest proiect va stabili ca acele instanţe şi unităţi de parchet nefuncţionale vor fi desfiinţate şi personalul realocat în sistemul judiciar pentru raţionalizarea resurselor în justiţie. Per ansamblu cred că a fost o discuţie bună. Însăşi prezenţa primului-ministru în cadrul CSM este un semnal de prioritizare a problemelor justiţiei pentru Guvern. Faptul că MJ şi ordonatorii ceilalţi de credite din justiţie au fost incluşi în strategia fiscal bugetară pe termen mediu ca prioritate este de asemenea un semnal important pe care l-a dat nu numai justiţiei, ci şi societăţii în ansamblu şi înseamnă şi pe termen lung, mai mulţi bani pentru sistemul judiciar", a mai subliniat ministrul.

Predoiu a spus că s-a adus în discuţie problema deciziilor luate de instanţă în legătură cu Guvernul, în cadrul unui pachet mai larg de problematici şi în primul rând ridicate de cei din CSM.

"Una dintre ele a fost aceasta a practicii unitare şi în acest context a fost discuţia. Suntem într-un moment important. Noul cod civil va intra la 1 octombrie în vigoare. Suntem de acord să intesificăm pregătirea profesională, suntem de acord să revedem schemele de personal pe baza concluziilor studiilor de impact ale aplicării noilor coduri. Suntem de acord să discutăm despre punerea în aplicare a celorlalte trei coduri numai după ce pregătim sistemul judiciar. Cooperarea este bună, slavă domnului avem încă destule probleme încă de rezolvat . Suntem preocupaţi aşa cum a spus premierul de scurtarea termelor mai ales în cauzele în care implică investitori străini, pentru că avem nevoie de investiţii", declarat ministrul, la finalul şedinţei CSM.

În legătură cu volumul mare de dosare de la Tribunalul Bucureşti, Cătălin Predoiu a declarat că această instanţă a făcut deja obiectul unor măsuri de sprijinire din partea Guvernului.

"În anul 2009, printr-o ordonanţă de urgenţă, am scos judecătorii din activitatea Registrului Comerţului la sesizarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a unor instanţe printre care şi a Tribunalului Bucureşti. Apoi am făcut un proiect de lege prin care reorganizăm activitatea Registrului Comerţului şi creăm profesiunea de registrator comercial, care să preia toate aceste problematici. Este în Parlament proiectul de lege. Recent, am iniţiat un articol în cadrul unei OUG care se ocupă de măsuri financiare privind înlocuirea sancţiuni pentru nedepunerea bilanţurilor contabile, din dizolvare într-o contravenţie, efectul este că majoritatea cauzelor de dizolvare vor dispare în timp de pe rolul tribunalului. În fine, relativ recent, am alocat 18 posturi de judecători la Tribunalul Bucureşti şi nu este ultima măsură pe care o vom lua în această direcţie", a conchis ministrul Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici