- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: Voiculescu mi-a cerut să trimit lui Kovesi o scrisoare primită de el despre o anchetă în SUA
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, că senatorul Dan Voiculescu i-a solicitat în mod expres să transmită procurorului general al României o scrisoare pe care Voiculescu a primit-o din partea procurorului general al Statelor Unite pe tema unor anchete desfăşurate în SUA.
Predoiu: Voiculescu mi-a cerut să trimit lui Kovesi o scrisoare primită de el despre o anchetă în SUA (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Predoiu a făcut această precizare după ce a participat la şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.
El a spus că această scrisoare se referă, potrivit senatorului Voiculescu, la "unele anchete care s-au desfăşurat în Statele Unite şi care ar avea relevanţă pentru ţara noastră".
"Este vorba doar despre o anchetă legată de o firmă europeană care ar fi făcut plăţi în derularea unor contracte, plăţi nelegale şi care ar menţiona o serie de operaţiuni şi în România", a explicat Predoiu, arătând că nu poate să facă precizări referitoare la aceste anchete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 16:40, prezența la vot este de 39,83%. 7,1 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
El a adăugat că i-a spus senatorului Voiculescu că va transmite scrisoarea procurorului general al României.
În 3 august, vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu i-a adresat o scrisoare ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în care îi cerea să comunice dacă a solicitat oficial SUA informaţii referitoare la afacerile Daimler AG în România, iar în cazul unui răspuns negativ să facă de urgenţă acest lucru.
Solicitarea adresată de Voiculescu ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, avea drept motivare faptul că procurorul general adjunct al SUA şi coordonator al anchetei în cazul Daimler, Gary G. Grindler, a răspuns solicitării făcute de acesta, în calitate de vicepreşedinte al Senatului, privind furnizarea unor detalii referitoare la afacerile Daimler AG în România şi i-a comunicat că Departamentul de justiţie al SUA poate oferi României toate informaţiile de care dispune, însă este necesar ca acestea să fie solicitate de către Ministerul român al Justiţiei.
România se numără, alături de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele în care Daimler a oferit mită şi cadouri unor oficiali pentru a-şi asigura sprijinul acestora în vederea încheierii de contracte de vânzare de autovehicule cu autorităţile din ţările respective. Plăţile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler şi se ridică la cel puţin 3,88 milioane de euro, potrivit unui acord între grupul german şi procuratura americană, referitor la încheierea amiabilă a anchetei SUA care vizează afaceri din 22 de ţări, depus la tribunalul din districtul Columbia, în primăvara acestui an.
MB Turk produce autobuze pe care le exportă în mai multe state. Acte găsite în seiful din sediul MB Turk în 2006 şi alte dovezi indică plăţi de aproximativ 6,05 milioane de euro către părţi terţe în legătură cu tranzacţii de export de autovehicule către clienţi guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, România, Rusia, Arabia Saudită, Yemen şi alte state, se arată în document. Aceste tranzacţii au generat venituri de 95 de milioane de euro.
SUA au acuzat, în martie, grupul auto german Daimler că a oferit unor oficiali străini milioane de dolari şi maşini de lux pentru a încheia acorduri de afaceri, încălcând astfel legislaţia americană în domeniul corupţiei.
Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companie listată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate.
Daimler urma să plătească 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţile SUA.
Germania a interzis companiilor să ofere mită în străinătate în 1998, potrivit ediţiei online a cotidianului Spiegel. Unele companii nu au instituit sisteme de control şi au permis perpetuarea unor astfel de practici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO