Predoiu vrea o campanie de promovare a noilor Coduri în mediul de afaceri

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus, vineri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, derularea unei campanii de promovare a noilor Coduri în acest sector, în contextul în care implementarea lor va avea efecte considerabile asupra funcţionării afacerilor.

Urmărește
5 afișări

Ministerul Justiţiei (MJ) a organizat, vineri, o nouă întâlnire a Platformei de Dialog şi Cooperare cu mediul de afaceri, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

La reuniune au luat parte reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane şi ai Ambasadei Germaniei în România, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Britanico-Română, Camerei de Comerţ Americane în România, Asociaţiei Române a Băncilor, Consiliului Investitorilor Străini, Camerei Auditorilor Financiari din România şi ai companiilor Raiffeisen Bank, BCR, Banca Românească, CEC Bank, Alpha Bank, ENEL, CISCO.

În cadrul acestei întâlniri, ministrul Predoiu a propus un nou proiect de interes comun, anume pregătirea implementării Codurilor într-un efort public-privat.

"Pregătirea implementării acestei reforme legislative, a cărei amploare nu are precedent în istoria recentă a României, este o prioritate a Ministerului Justiţiei. Efectele ei asupra funcţionării mediului de afaceri vor fi considerabile, tocmai de aceea este firească şi necesară implicarea comunităţii de afaceri în pregătirea aplicării Codurilor, în diseminarea conţinutului normativ al acestora, în conştientizarea şi valorificarea efectelor pozitive ale acestei reforme. Am propus astăzi partenerilor noştri să realizăm împreună un program complex, o campanie de comunicare, care să cuprindă, printre altele, seminarii de promovare a Codurilor şi alte forme de pregătire, inclusiv în rândul viitorilor profesionişti ai dreptului", a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicatul de presă.

La rândul lor, reprezentanţii mediului de afaceri s-au declarat interesaţi de această iniţiativă.

În cadrul întâlnirii au fost discutate acţiunile recente ale MJ pentru sprijinirea mediului de afaceri şi agenda legislativă pe termen scurt a ministerului, în special demersurile de îmbunătăţire a reglementării insolvenţei şi a cadrului strategic de prevenire şi combatere a corupţiei.

"Suntem conştienţi că fenomenul corupţiei este un element descurajant pentru mediul investiţional, un raport recent al Băncii Mondiale venind să confirme faptul că, la nivelul ultimilor ani, mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est continuă să perceapă corupţia ca pe o piedică majoră. Este motivul pentru care dorim să analizăm împreună, la nivelul Platformei, acele aspecte punctuale care au impact negativ asupra investiţiilor în România şi să identificăm împreună priorităţile pentru intervenţii la nivel strategic", a precizat ministrul Justiţiei.

Acest demers vine în contextul în care MJ a finalizat recent, cu sprijinul PNUD, auditul strategiilor naţionale anticorupţie implementate în perioada 2005-2010.

Una din principalele recomandări ale evaluării este că noul document strategic anticorupţie va trebui să fie unul "comprehensiv şi multidisciplinar", urmând să vizeze puterea executivă, legislativă şi judecătorească, dar şi autorităţile publice locale, mediul de afaceri şi societatea civilă. MJ a început, din aprilie, consultarea publică pentru elaborarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie.

Cătălin Predoiu a prezentat participanţilor şi disponibilitatea instituţiei pe care o conduce de a sprijini dialogul şi cooperarea dintre mediul de afaceri şi alte instituţii publice.

În acest context, reprezentanţii unor camere de comerţ au semnalat anumite prevederi legale recent adoptate în domeniu care stânjenesc funcţionarea acestora şi se impun a fi revizuite. Ministerul a spus că va analiza aspectele semnalate.

Participanţii au subliniat, de asemenea, importanţa prevenirii şi combaterii cât mai eficiente a corupţiei, pentru că aceasta descurajează potenţialii investitori, dar şi necesitatea conturării unui dialog cât mai deschis între instituţiile publice şi mediul de afaceri.

În final, membrii Platformei au convenit că în perioada imediat următoare se vor organiza întâlniri de lucru, la nivel tehnic, pentru a fi finalizat Planul de comunicare a Codurilor, iar mediul de afaceri va formula propuneri care să fie analizate ca vectori de acţiune în secţiunea dedicată combaterii corupţiei în mediul de afaceri din cadrul viitoarei Strategii Naţionale Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici