Prefect de Galaţi: Numărul cutremurelor şi intensitatea acestora au scăzut constant în ultimele zile

Prefectul de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a declarat că numărul şi intensitatea cutremurelor produse în satul Izvoarele au scăzut constant în ultimele zile, precizând că "gradul de degradare a locuinţelor nu este atât de mare încât să pericliteze siguranţa oamenilor".

Urmărește
808 afișări
Imaginea articolului Prefect de Galaţi: Numărul cutremurelor şi intensitatea acestora au scăzut constant în ultimele zile

Prefect de Galaţi: Numărul cutremurelor şi intensitatea acestora au scăzut constant în ultimele zile (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nicio clipă nu s-a pus în discuţie aplicarea planului de evacuare a populaţiei întrucât situaţia actuală din teren este departe de a impune acest lucru. Numărul cutremurelor şi intensitatea acestora au scăzut constant în ultimele zile, iar gradul de degradare a locuinţelor nu este atât de mare încât să pericliteze siguranţa oamenilor", a spus prefectul Emanoil Bocăneanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a mai afirmat că a dispus formarea unei comisii de evaluare a pagubelor produse de cutremurele care au avut loc în ultima perioadă în satul Izvoarele, al cărei scop este de a semnala apariţia riscului de prăbuşire a locuinţelor din zona respectivă.

"Zona Izvoarele este monitorizată cu toată atenţia de către autorităţile de la nivel local, judeţean şi central, care se află într-o comunicare permanentă cu cei mai buni specialişti în seismologie şi domenii conexe", a precizat prefectul.

Monitorizările specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) continuă în localitatea gălăţeană, unde au fost instalate mai multe aparate de monitorizare.

Reprezentanţii INFP au cerut efectuarea unor prospecţiuni electrometrice care să indice distribuţia straturilor în adâncime şi au solicitat şi realizarea unui foraj geotehnic pentru ca fenomenul să poată fi interpretat cât mai precis.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela au avut loc peste 200 de cutremure, cel mai afectat fiind satul Izvoarele.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade şi s-a produs în 29 septembrie.

Ultimul cutremur de peste 2,5 grade în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

INFP a instalat în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP.

Aproximativ 30 de localnici din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, au ieşit în stradă, săptămâna trecută, cerând autorităţilor explicaţii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la INFP, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie în judeţul Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici