Prefectul de Constanţa atacă decizia CJ privind formarea unei comisii de analiză a riscului nuclear

Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, a atacat, joi, în contencios-administrativ, hotărârea Consiliului Judeţean privind constituirea comisiei de evaluare şi analiză a riscului nuclear în judeţul Constanţa, susţinând că aceasta se suprapune organismelor cu atribuţii specifice stabilite prin lege.

Urmărește
4 afișări

"Comisia pe care o inventează Nicuşor Constantinescu (preşedintele CJ Constanţa -n.r.) se suprapune cu organisme cu atribuţii precise, stabilite prin OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, şi anume comitetul naţional şi comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Îi reamintesc faptul că managementul situaţiilor de urgenţă este un domeniu cu reglementări stricte şi cu legislaţie specifică, din care rezultă o serie de norme de drept cu caracter imperativ, care nu pot fi reglementate de către autorităţile locale sau judeţene", afirmă prefectul Claudiu Palaz, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El susţine că la nivelul judeţului Constanţa există, în cadrul Comitetului Judeţean, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accident nuclear, din care face parte şi Consiliul Judeţean, ca "una dintre instituţiile cu funcţii complexe de sprijin".

Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat, în şedinţa din 22 martie, înfiinţarea Comisiei de evaluare şi analiză a riscului nuclear în judeţul Constanţa, din care fac parte cei 14 parlamentari constănţeni şi cinci consilieri judeţeni.

Potrivit hotărârii CJ, această comisie ar urma să evalueze şi să analizeze riscul nuclear în judeţul Constanţa şi să propună măsuri legislative care să ducă la minimalizarea efectelor în caz de accident nuclear. Comisia ar urma să coordoneze toate demersurile, inclusiv legislative, pentru stabilirea de măsuri privindu-i pe locuitorii oraşului Cernavodă.

"Am dat un mandat celor 14 parlamentari din judeţul Constanţa, care împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean să facă tot ce depinde de ei, inclusiv proiecte de modificări legislative astfel încât să permită o legislaţie naţională şi respectiv judeţeană care să ne asigure că s-au luat măsuri de minimalizare a riscurilor. (...) Comisia va analiza legislaţia existentă, legislaţia din Europa şi din lume şi acolo unde vom putea modifica în sensul bun o vom modifica. Dacă vreţi e şi obligaţia României să se ralieze la legislaţia Uniunii Europene, inclusiv în domeniul nuclear”, declara Nicuşor Constantinescu, după şedinţa CJ din 22 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici