Prefectul de Iaşi îi cere primarului Nichita să facă parteneriat public-privat pentru CET
Prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, afirmă că primăria ieşeană ar trebui să intre într-un parteneriat public-privat la CET Iaşi, motivând că societatea se află într-o situaţie financiară dificilă, şi îl somează pe primarul Gheorghe Nichita să finalizeze licitaţiile pentru retehnologizarea CET.
Prefectul de Iaşi a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că situaţia CET Iaşi se menţine delicată, adăugând că s-a reuşit depăşirea iernii, dar că trebuie pregătit încă de pe acum următorul sezon rece, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a spus că unitatea înregistrează datorii de peste 170 de milioane de lei, restanţele cele mai mari, de 107 milioane de lei, fiind către ANAF.
De asemenea, potrivit prefectului, CET Iaşi datorează 51 de milioane de lei către Romgaz, 2,5 milioane de lei către Transgaz, 4,5 milioane de lei la E-On Gaz şi peste şapte milioane de lei către alţi furnizori.
"Soluţia cea mai bună este ca primăria să intre într-un parteneriat public-privat cu una dintre societăţile care şi-au exprimat intenţia de modernizare a centralei. Sunt mai multe firme străine interesate, din Israel, Statele Unite, Franţa sau Coreea de Sud. Cer primăriei să nu tergiverseze adoptarea unei soluţii tehnice. De opt-nouă ani nu s-a modernizat nimic la CET", a mai afirmat prefectul de Iaşi.
Tomaşeschi a mai spus că anul trecut Primăria Iaşi şi Ministerul Mediului au semnat un contract de retehnologizare a CET, în valoare de 73 de milioane de euro, jumătate din sumă fiind asigurată din fonduri europene, dar că licitaţiile sunt întârziate.
"Îl somez pe primarul Gheorghe Nichita să finalizeze licitaţiile. Banii există, dar timpul trece şi nu se face nimic”, a mai spus prefectul de Iaşi.
În replică, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că prefectul de Iaşi are tot dreptul să ceară urgentarea unor licitaţii sau încheierea unui parteneriat public-privat la CET, însă în fiecare caz trebuie respectate anumite termene şi proceduri.
"Nu ne putem grăbi şi nici pripi. Dacă nu respecţi anumite termene, firma care pierde licitaţia o poate contesta. La parteneriatul public-privat e la fel. Dacă vine o firmă, nu putem decide pe loc că e soluţia cea mai bună. Strângem toate ofertele şi o alegem în final pe cea mai avantajoasă. Nu putem lua decizii, pe care ulterior să le regretăm”, a spus Buraga.
În ultimele luni, CET Iaşi a rămas în mai multe rânduri fără gaz metan, după ce Romgaz a sistat acest serviciu, pe fondul restanţelor centralei ieşene.
De asemenea, din cauza lipsei de cărbune, activitatea la CET II Holboca a fost sistată în luna februarie, încălzirea celor 55.000 de apartamente din oraş racordate la sistemul centralizat fiind asigurată doar de CET I, care funcţionează pe gaz metan şi păcură.
Conducerea primăriei ieşene a primit în ultimele luni mai multe oferte din partea unor firme străine pentru realizarea unui parteneriat public-privat, cu scopul modernizării centralei, însă până în prezent nu a luat nici o decizie în acest sens.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO