Prefectul de Mureş semnalează "focare de conflict" în zone cu populaţie de etnie romă numeroasă

Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a cerut conducerii IGPR să analizeze situaţia operativă din teren în contextul proiectului de restructurare a Poliţiei, întrucât în judeţ există "focare de conflict" în zone cu populaţie de etnie romăi numeroasă.

Urmărește
33 afișări

Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a declarat că nu face demersuri pentru a nu se disponibiliza poliţiştii, pentru că nu intră "în bucătăria internă" a Poliţiei, însă a precizat că a cerut conducerii IGPR să analizeze situaţia operativă din teren în contextul proiectului de restructurare a Poliţiei, dat fiind că în judeţ există mai multe "focare de conflict" în zone cu populaţie de etnie romă numeroasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Situaţia personalului din Poliţia Mureş este cunoscută. Am vorbit cu domnul Popa, inspectorul general al Poliţiei Române, la telefon, l-am rugat să analizeze situaţia din judeţul Mureş ca o specificitate privind o populaţie numeroasă de romi, concentrată în anumite zone, unele chiar dominate de o populaţie de romi, unde sunt mai multe probleme infracţionale. Asta este realitatea, chiar dacă ne ascundem după deget. Avem zone în care am intervenit eu, ca prefect, în care am solicitat intervenţia în solidar a IJP, a celor de la Jandarmi. Şi ştiţi foarte bine, s-a întâmplat să o fac la Band, la Hodac, la Reghin, la Târnăveni şi peste tot unde sunt populaţii numeroase de romi sau unde au fost cazuri flagrante de încălcare a legalităţii şi unde primarii mi-au semnalat că nu mai pot face faţă situaţiei din teren", a spus Paşcan.

El a adăugat că în fiecare săptămână se întorc în judeţ romi repatriaţi din Franţa, Germania sau Italia, "de ordinul zecilor sau sutelor".

"Aceştia se întorc la nimic. Întoarcerea acasă nu înseamnă nimic pentru ei, decât că obiceiurile pentru care au fost expulzaţi încearcă să le reitereze aici. Şi când văd că nu ţine figura, probabil că încearcă să se reîntoarcă acolo. Dar se întâmplă să avem aceste situaţii săptămânal. Mi se fac adrese de la minister şi mi se spune că vor fi repatriaţi - şi eu ce să le spun, îi mângâi creştineşte pe ceafă şi le spun «măi băieţi, fiţi cuminţi, nu faceţi infracţiuni»?", a spus prefectul.

El a adăugat că şi zona Valea Rece din Târgu Mureş constituie un astfel de focar de conflict, în pofida eforturilor municipalităţii de a le asigura romilor de acolo un trai decent, inclusive prin acordarea unor case, şi în pofida unor programe derulate de ONG-uri.

Şeful Poliţiei Judeţene Mureş, comisarul-şef Valentin Pescari, a precizat, în acest context, că există într-adevăr mai multe "focare de conflict" în judeţ, unde este nevoie de monitorizare şi de patrule în permanenţă.

"Avem zonele Reghin, Band, Târnăveni şi Bahnea, focare mai mari, care sunt monitorizate atât cu forţe de Poliţie, cât şi prin sprijinul Jandarmeriei. În aceste zone am permanentizat (patrulele de Poliţie) cu câte doi jandarmi care patrulează zilnic în zonele acestea cu un grad sporit de criminalitate. Astfel reuşim să ţinem în mână aceste probleme", a declarat Pescari.

Judeţul Mureş are cei mai mulţi romi declaraţi din ţară, la ultimul recensământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici