Prefectul de Teleorman, găsit incompatibil şi reclamat la Parchet pentru conflict de interese

Prefectul de Teleorman, Teodor Niţulescu, a fost găsit incompatibil de inspectorii de integritate, care l-au reclamat şi la Parchet pentru conflict de interese întrucât a atribuit în această iarnă fonduri pentru deszăpezirea drumurilor unei societăţi unde fiii săi sunt asociaţi.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Teleorman, găsit incompatibil şi reclamat la Parchet pentru conflict de interese

Prefectul de Teleorman, găsit incompatibil şi reclamat la Parchet pentru conflict de interese (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) informează, marţi, că a constatat în cazul lui Teodor Niţulescu încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 indice 1 din Codul penal şi a unor fapte de corupţie. Conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

În urma evaluărilor demarate la data de 8 februarie 2011, s-a constatat că Teodor Niţulescu s-a aflat, în perioada 17 februarie-27 octombrie 2011, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de prefect al judeţului Teleorman şi calitatea de asociat unic la SC GRUP NTIR SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 85, alin. (1), lit. f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, coroborate cu prevederile art. 13, alin. (1) şi 1961, alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.

Teodor Niţulescu a fost numit în funcţia de prefect al judeţului Teleorman la data de 2 octombrie 2009, conform HG 1139/2009.

În perioada 17 februarie-27 octombrie2011, Nuţulescu a deţinut calitatea de asociat unic în cadrul SC GRUP NTIR SRL.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 85, alin. 1), lit. f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, "funcţia de prefect şi subprefect este incompatibilă cu funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare".

Potrivit prevederilor art. 13, alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, "în cazul în care, într-o societate cu răspundere limitată, părţile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, în calitate de asociat unic, are drepturile şi obligaţiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunării generale a asociaţilor” şi, conform dispoziţiilor art. 196¹, alin. (1) din acelaşi act normativ, “în cazul societăţilor cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta va exercita atribuţiile adunării generale a asociaţilor societăţii".

ANI susţine că sunt indicii referitoare la posibila comitere de către Niţulescu a infracţiunii de conflict de interese şi a unor fapte de corupţie, deoarece, prin participarea în calitate de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman la luarea unei decizii, a realizat un folos material pentru rudele sale de gradul I, având în vedere modalitatea în care au fost solicitate şi alocate fondurile pentru deszăpezirea drumurilor, modalitatea în care au fost încheiate contractele de către SC VENUS MOB SRL (societate în cadrul căreia fiii lui Teodor Niţulescu deţin calitatea de asociat şi funcţia de administrator) şi efectuate plăţile.

În 10 februarie 2012, Teodor Niţulescu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, a solicitat Guvernului României, ca urmare a căderilor masive de zăpadă şi viscol, alocarea de fonduri pentru activităţile şi măsurile preventive ce se vor întreprinde de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Teleorman.

La aceeaşi dată, 10 februarie 2012, între Primăria comunei Stejaru şi SC VENUS MOB SRL a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect deszăpezirea drumurilor.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 85/21 februarie 2012, s-au alocat pentru comuna Stejaru şi comuna Vedea din judeţul Teleorman sumele de 20 mii de lei, respectiv, 30 mii de lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de căderile masive de zăpadă şi viscol, în vederea executării unor lucrări operative privind deszăpezirea drumurilor comunale şi judeţene.

Primăria Comunei Vedea a încheiat, la data de 22 februarie 2012, cu SC VENUS MOB, un contract de prestări servicii, având ca obiect deszăpezirea drumurilor.

Iulian Mihai şi Radu Codruţ, fiii lui Teodor Niţulescu, sunt asociaţi (23 martie 2011, până în prezent) şi administratori (27 octombrie 2011, până în prezent) în cadrul societăţii comerciale VENUS MOB SRL.

"Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către Teodor Niţulescu, prefect al judeţului Teleorman, a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 indice 1 din Codul penal şi a unor fapte de corupţie", precizează ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici