- Home
- Social
- REŞIŢA, (05.12.2019, 09:07)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prefectul din Caraş-Severin şi-a dat demisia, după ce a fost plasat sub control judiciar în urma percheziţiilor legate de arme. Anunţul ministrului de Interne
Prefectul din Caraş-Severin, Matei Lupu, şi-a dat demisia din funcţie după ce a fost plasat sub control judiciar, a anunţat ministrul de Interne Marcel Vela. În următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc vineri, va fi ales alt prefect.
Urmărește
2456 afișări
Prefectul din Caraş-Severin şi-a dat demisia, după ce a fost plasat sub control judiciar în urma percheziţiilor legate de arme. Anunţul ministrului de Interne
„Prefectul de Caraş-Severin mi-a înaintat demisia din funcţia de prefect. Şi-a dat demisia singur şi mâine, în şedinţă de guvern, voi numi alt prefect”, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela, la Digi24.
Prefectul din Caraş-Severin, sub control judiciar după percheziţiile legate de arme
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, a fost plasat sub control judiciar după percheziţiile de miercuri legate de autorităţi care interveneau în favoarea unor persoane care voiau să obţină arme, dar nu participau la cursuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
În urma percheziţiilor, cinci suspecţi au fost reţinuţi pentru o perioadă de 24 de or, iar faţă de altul s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Surse din anchetă spun că persoana cercetată sub control judiciar este prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu. Aceleaşi surse spun că printre cei 5 reţinut este şi şeful Serviciului Arme şi Muniţii din IPJ Caraş-Severin.
Nouă percheziţii s-au făcut miercurim dintre care una la Poliţia Caraş-Severin, la locuinţele unor persoane, dintre care unele poliţişti, şi la sediul unei firme.
Percheziţiile au loc în cadrul unui dosar penal constituit la DIICOT Caraş-Severin în urma unei sesizări din oficiu a ofiţerilor S.J.A. Caraş-Severin, în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Practic, susţine DGA, începând cu anul 2017, la nivelul judeţului s-a constituit un grup infracţional organizat format din şeful unui serviciu din cadrul unei instituţii aparţinând M.A.I., un ofiţer şi 3 agenţi de poliţie din acelaşi serviciu, precum şi administratorul şi angajatul unei societăţi comerciale autorizate în domeniul armelor şi muniţiilor. La grupul iniţial constituit, au aderat, ulterior, şi alte persoane, fără calitate specială, pentru a obţine beneficii de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme sau de la persoane care deţineau deja arme şi care făceau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor.
Membrii grupului infracţional sunt bănuiţi că au obţinut beneficii materiale de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme. Concret, reprezentanţii societăţii comerciale autorizate în domeniul armelor şi al muniţiilor, în baza legii, organizau cursuri de instruire teoretică şi practică, la finalizarea cărora cursanţii susţineau un examen în faţa unei comisii formate din poliţişti specializaţi. În cazul promovării examenului, cursanţilor li se elibera un certificat de absolvire care stătea la baza eliberării autorizaţiei de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanţi ai societăţii comerciale autorizate nu susţineau cursurile şi atestau în mod fictiv prezenţa cursanţilor la ore.
Înainte de susţinerea examenului, poliţiştii din grupare divulgau celor doi reprezentanţi ai societăţii comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanţilor care susţineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%.
„Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate şi au existat cazuri în care persoane care domiciliau în judeţele limitrofe şi care nu reuşeau să promoveze examenele în judeţele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reuşita era garantată”, arată DGA.
O a doua modalitate de acţiune a grupului organizat viza favorizarea unor persoane cu funcţii importante care aveau deja arme şi care aveau diferite infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor. Astfel, la grupul infracţional organizat au aderat două persoane cu funcţii care au săvârşit infracţiuni şi contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor, fiind protejaţi de ceilalţi membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravenţional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societăţii comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancţiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deţinere a armelor).
În cauză s-a beneficiat de sprijinul I.G.P.R. - Direcţia Operaţiuni Speciale şi al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Sentinţă în cazul atacatorului de la mall-ul din Brăila. Bărbatul a primit pedeapsa maximă în sistemul penitenciar din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe