- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.05.2023, 15:51)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prejudiciu de peste 89 de milioane euro creat de un grup specializat în fraude cu investiţii online. 33.000 de persoane vătămate
Aproximativ 33.000 de persoane au fost vătămate în perioada 2017 - 2020 de un grup infracţional organizat care a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, a creat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.
Urmărește
954 afișări
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au coordonat 6 percheziţii domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistenţă telefonică implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Activităţile au fost desfăşurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Germania. Concomitent, au fost efectuate percheziţii domiciliare în Israel, Bulgaria şi Georgia, fiind organizat şi un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST.
S-a reţinut că, în perioada 2017-2020, un grup infracţional organizat a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane vătămate.
Până în anul 2020, grupul infracţional a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.
Persoanele vătămate au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupului infracţional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiţii, sumele de bani fiind colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.
Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească iniţial sume mici, cuprinse între 200 şi 250 de euro, pentru care urmau să obţină profituri ridicate.
Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obţinerea unor profituri mai mari decât cele prezentate iniţial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.
În România, doi membrii ai grupului infracţional organizat au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică, în care şi-au desfăşurat activitatea între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba, implicate în comiterea de infracţiuni de tip „investment fraud”.
Aceştia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obţinute de către organele de urmărire penală.
În urma percheziţiilor domiciliare au fost descoperite şi ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unităţi de stocare a datelor şi sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei şi 75.400 de dolari.
Cu ocazia activităţilor desfăşurate, două persoane urmărite internaţional au fost identificate şi arestate.
Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.
Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Institutului Naţional de Criminalistică din Poliţia Română. La activităţile din România au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei din Germania.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe