Premieră europeană: şapte masculi de zimbru din Germania au sosit în Banatul Montan

Şapte masculi de zimbru au sosit din Germania în Banatul Montan, în locul cunoscut precum Măgura Zimbrilor, aceasta fiind prima relocare de acest fel din Europa.

Urmărește
5650 afișări
Imaginea articolului Premieră europeană: şapte masculi de zimbru din Germania au sosit în Banatul Montan

Premieră europeană: şapte masculi de zimbru din Germania au sosit în Banatul Montan

Relocarea masculilor de zimbru a avut loc pe 30 mai, în Măgura Zimbrilor, din Banatul Montan. Cele 7 exemplare au sosit din Germania prin proiectul Life Re-Bison şi vor contribui la diversitatea genetică a populaţie de zimbri din libertate.

Transportul a fost pregătit de către WWF România, Rewilding Europe şi rezervaţiile din Germania de unde provin zimbrii: Donaumoos, Bad Berleburg, Neumünster, Bielefeld.

Decizia relocării exemplarelor a fost luată în urma unui process de selecţie complex şi a consultărilor cu grupul de specialişti IUCN (IUCN SSC Bison Specialist Group) în etologia şi conservarea speciei.

Zimbrii au petrecut împreună şase luni în rezervaţia Donaumoos pentru a se cunoaşte şi a facilita procesul de adaptare odată ajunşi în mediul necunoscut al Munţilor Ţarcu.

„După 6 ani de proiect putem spune că am avut parte de multe premiere, de la faptul că am avut peste 25 de pui născuţi în libertate, la datele GPS care ne indică faptul că un zimbru a ajuns la peste 2000 de metri altitudine în Munţii Ţarcu, iar acum am reuşit să avem un transport unicat, format doar din masculi. Proiectul este unul de pionierat, iar asta ajută întreaga comunitate ştiinţifică din Europa să înţeleagă mai bine specia şi să avem rezultate bune în conservarea ei.”, spune Marina Drugă, manager proiect LIFE RE-Bison, WWF-România.

După perioada de carantinare masculii nou-veniţi vor păşi în liberate unde, mulţumită ultimelor două transporturi din acest an, acum există o populaţie de 100 de zimbri, cea mai numeroasă din România.

Aceşti masculi sunt încă tineri, dar la maturitate pot depăşi 800 kg, în timp ce femela de zimbru poate atinge peste 600 kg.

Masculii de zimbru sunt solitari şi majoritatea timpului o petrec departe de grupul de female cu pui, dar revin în perioada de împerechere şi peste iarnă.

„Când urmărim de la distanţă un exemplar precum Bilbo, adus din Suedia în 2017, nu se poate să nu îl tratăm cu respect, precum un animal sălbatic. Nu avem cum să îl cântărim, dar acest mascul pare să ajungă la 900 kg. Peisajul îi prinde bine, este numai muşchi fiindcă parcurge zeci de km prin păduri, dealuri şi păşuni; în plus, are mâncare din belşug”, declară Daniel Hurduzeu, ranger în Măgura Zimbrilor.

Reintroducerea zimbrilor în Carpaţii Meridionali se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWW România şi Rewilding Europe,cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE şi alături de comunităţile locale.

Transporturile zimbrilor sunt posibile cu sprijinul Ministerului Mediului, Regiei Naţională a Pădurilor - Romsilva, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Serviciul Teritorial Caraş-Severin, Gărzii Forestiere Judeţene Caraş-Severin, Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Reşiţa, Primăriei comunei Armeniş şi Ocolului Silvic Teregova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici