Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu şi face o anchetă la Spitalul Municipal Buzău în cazul bărbatului căruia i-ar fi fost amputat organul sexual ”din cauza unei septicemii apărute ca urmare a executării unei proceduri medicale”.
Conform sursei citate, în cursul anchetei vor fi solicitate informaţii de la Spitalul Municipal Buzău şi de la Colegiul Medicilor din România.
De asemenea, Avocatul Poporului s-a sesizat şi face o anchetă şi la Spitalul Municipal Rădăuţi, în cazul bărbatului de 47 de ani care a decedat după ce ar fi început un tratament cu antibiotic.
Un bărbat a depus plângeri penale la Parchetul Judecătoriei Buzău şi la Poliţie împotriva şefului Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău, susţinând că, în timp ce era internat acolo, a fost neglijată o infecţie apărută după montarea greşită a unei sonde urinare, astfel că, din cauza riscului de septicemie, i-a fost amputat penisul.
Potrivit avocatei Cristina Moiseanu, bărbatul a fost internat în Spitalul Judeţean Buzău în luna noiembrie 2014 pentru un atac cerebral, în urma analizelor medicii constatând că el are şi probleme diabetice. Bărbatul s-a refăcut rapid, însă ulterior, pe fondul afecţiunii diabetice, au apărut probleme uroloigce, astfel că în decembrie a fost internat la Terapie Intensivă în cadrul Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău.
Conform sursei citate, aici pacientului i-ar fi fost pusă greşit o sondă urinară, manevra eronată generând rapid o infecţie care i-a cuprins întregul organ sexual, dar abia după sărbătorile de iarnă şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean a cerut ajutorul medicilor de la Secţia de Urologie, care au realizat o incizie.
„Într-un final, s-a realizat o incizie pe Secţia de Urologie, însă nu a fost suficientă această intervenţie. În tot acest timp, clientului meu i-a fost refuzat transferul la Spitalul Militar Central, el fiind cadru militar ieşit la pensie. Până la urmă, bărbatul a fost externat la cerere, pe fişa de externare doamna doctor de la Nefrologie scriind că starea pacientului este ameliorată, deşi nu era deloc aşa. A doua zi s-a prezentat la Spitalul Militar Central, a fost consultat de medicii de pe trei secţii, care i-au spus că organul nu poate fi salvat, fiind nevoie de amputare, întrucât era la un pas de septicemie şi, în consecinţă, de deces”,mai spunea bărbatului. La rândul său, bărbatul a povestit prin ce a trecut la Spitalul Judeţean Buzău.
În cazul bărbaului care a murit la Spitalul Municipal Rădăuţi, acesta se internase în 8 martie, având febră şi tuse, şi a fost consultat de către un medic pneumolog care l-a diagnosticat cu infecţie acută a căilor respiratorii superioare şi i-a prescris tratament la domiciliu, recomandându-i să revină a doua zi la spital pentru investigaţii suplimentare, respectiv o radiografie pulmonară.
Pacientul a revenit în data de 9 martie şi a făcut radiografia pulmonară, fiind apoi internat.
Directorul medical al Spitalului Rădăuţi, Liviu Dubei, a spus că prima doză de antibiotic i-a fost administrată pacientului în jurul orei 14.00, iar în jurul orei 21.00, întrucât bolnavul avea febră, i s-a administrat un medicament antitermic. Dubei a precizat că starea pacientului a fost stabilă până în jurul orei 02.00 ( în noaptea de 9 spre 10 martie), moment de la care a început să se agraveze, astfel că medicul de gardă a luat decizia să-l transfere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Bărbatul, care intrase în stop cardio-respirator, a murit în ambulanţă, pe drum spre spitalul din Suceava.
Soţia bărbatului a depus o reclamaţie la Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava.