- Home
- Social
- CONSTANŢA, (11.08.2017, 15:03)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră în organizarea Zilei Marinei Române la Constanţa: Acces liber pe întreaga faleză pentru publicul larg
Forţele Navale Române au ales, în premieră, ca anul acesta să celebreze Ziua Marinei Române de marţi, 15 august, alături de publicul larg, deschizând întreaga faleză din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2365 afișări
Premieră în organizarea Zilei Marinei Române la Constanţa: Acces liber pe întreaga faleză, alături de publicul larg
Deschiderea falezei din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa reprezintă o premieră în istoria acestui organizării acestui spectacol naval.
La eveniment se aşteaptă prezenţa a peste 10.000 de spectatori.
Potrivit reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, reuniţi, vineri, într-o întrunire la Prefectura Constanţa alături de celelalte instituţii implicate în organizarea manifestării, în desfăşurarea evenimentelor pregătite pentru marţi vor fi implicaţi 3.000 de militari de la Forţele Navale, în timp ce forţele aliate - Statele Uniate şi Marea Britanie - vor fi prezente cu un avion de căutare a submarinelor, respectiv cu avioane Typhoon cantonate în prezent la baza de la Mihail Kogălniceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Programul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române va începe de la ora 09.55, cu intonarea Imnului Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz.
Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, care se vor auzi din Portul Tomis.
În continuare, Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, va prelua cuvântul de deschidere, precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne.
Un alt eveniment important va avea loc la ora 10.13, când se va desfăşura alocuţiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. Apoi, Muzica Militară şi garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari.
La ora 10.20 se va oficia serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar 15 minute mai târziu Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.
Salutul de deschidere a exerciţiului va fi dat la ora 10.50 de elicopterul Puma Naval şi cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi UE.
Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluţia remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55. Graţiosul dans este urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forţe Speciale din două elicoptere Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide.
Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele şase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave şi vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra şi două avioane Typhoon. Această secvenţă va fi completată de respingerea atacului cu instalaţiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În acelaşi timp, un elicopter Puma Naval va lansa spre tribuna oficială capcane termice „FLARE”.
La ora 11.20 se va derula exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic. ”Actorii principali” vor fi un avion de cercetare P8 Posseidon şi un elicopter Puma Naval, iar cel din urmă va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.
Spectacolul din faţa falezei va continua, la ora 11.30, cu exerciţiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză şi vor executa atacul, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviaţiei inamice şi al asaltului cu instalaţiile artileristice de la bord.
La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare. Vor fi observaţi oameni în apă şi o ambarcaţiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunţată Autoritatea Română de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenţie o şalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcaţiunea suspectă în port.
Începând cu ora 11.50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia şi va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin faţa tribunei.
La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM. După defilarea navelor dintr-o ambarcaţiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperaţi din apă de un elicopter puma naval prin procedeul „rig-rope”, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, publicul se va putea bucura de trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor.
La ora 12.45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile.
De la ora 13.00, punctul de atracţie va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinăreşti.
La ora 20.00, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.
Seara se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa.
Primăria Constanţa recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării maşinilor să respecte indicaţiile forţelor de ordine.
Accesul autovehiculelor în zona peninsulară va fi restricţionat, marţi, până la ora 24.00.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate