Premieră în România: Sorina, prima vacă care a produs 100.000 de litri de lapte / Producţia, de zece ori mai mare decât a unei vaci obişnuite

Sorina este prima vacă din România care a produs 100.000 de litri de lapte, la ferma Agroserv Măriuţa din judeţul Ialomiţa, exploataţia agricolă a fermierului Nicuşor Şerban, producţia fiind de zece ori mai mare decît a unei vaci obişnuite, informează agrointel.ro.

Urmărește
5242 afișări
Imaginea articolului Premieră în România: Sorina, prima vacă care a produs 100.000 de litri de lapte / Producţia, de zece ori mai mare decât a unei vaci obişnuite

Premieră: Sorina, prima vacă din România care a produs 100.000 de litri de lapte / Producţia, de zece ori mai mare decât a unei vaci obişnuite

Marţi 13 martie a fost ziua în care Nicuşor Şerban, preşedinte al Asociaţiei de crescători de Vaci Holstein RO, a consemnat performaţa Sorinei, care a venit pe lume dintr-o mamă crescută în fermă şi un taur legendar american. Primele semne care indicau că ar putea fi o văcuţă performantă au fost observate după lactaţia a patra, când Sorina ajunsese deja la 70.000 de litri de lapte, potrivit agrointel.ro.

Pentru comparaţie, media producţiei unei vaci dintr-o fermă performată este de 15.000 – 20.000 de litri de lapte, iar o vacă obişnuită nu trece de 10.000 de litri.

„Sorina este o vacă născută în ferma noastră acum 11 ani, dintr-o mamă crescută la noi în fermă şi cu un vestit taur american care se numea, pentru că nu mai este în viaţă, Blitz. Sorina a crescut la noi în fermă, a avut producţii bune şi foarte bune încă de la început, dar după lactaţia 4, când ajunsese la 70.000 litri de lapte, ne-am dat seama că această vacă ar putea ajunge prima vacă din istoria producţiei de lapte din România care să depăşească 100.000 litri pe viaţă productivă”, a spus Nicuşor Şerban.

Echipa de la fermă care, explică preşedintele Holstein Ro, a reuşit să facă în aşa fel încât Sorina să câştige două lactaţii, aşa că văcuţa a obţinut până în acest moment 15-16.000 de litri pe lactaţia standard şi până la 24-25.000 de litri de lapte pe lactaţie totală şi se obţin în continuare în jur de 50 litri de lapte pe zi de la ea.

Secretul performanţei Sorinei este îmbinarea a trei elemente esenţiale: genetica, managementul şi nutriţia. Fără unul din aceste elemente, Nicuşor Şerban spune că nu este posibil să se obţină 100.000 litri de lapte şi, deşi peste tot în lume există animale de excepţie, în orice fermă numărul acestora este redus.

”Este o cifră pe care fermierii din întreagă lume şi din Europa şi de peste Ocean au luat-o ca referinţă. Deci animalele care depăşesc această producţie pe viaţa lor sunt animale de excepţie şi fermele respective au dovedit că pot avea un management şi o nutriţie pe măsura valorii genetice a animalului”, a adăugat Nicuşor Şerban.

În Ungaria producţia de lapte a vacilor a depăşit 100 de mii de litri cu mai multe ocazii.

„Istoria e scurtă la noi. Vecinii noştri din Ungaria au o istorie mult mai lungă. Ei încă au animale care au atins această producţie fiind preluată dinainte de 1990. În Ungaria sunt astfel de ferme, în Germania, în Italia, adică ţări cu tradiţie şi cu zone bune pentru creşterea vacilor de lapte. Nu mai vorbim peste Ocean, că acolo în orice fermă te duci, primul lucru pe care ţi-l arată sunt aceste animale cu producţie de peste 100 tone de lapte”, a explicat fermierul.

Sorina lasă în urmă şi urmaşi: trei masculi şi trei femele care oferă producţii foarte bune.

Fermierul din Ialomiţa este dezamăgit de sistemul de acordare a subvenţiilor pentru animalele cu genetică. Astfel, sprijinul cuplat pentru vaca de lapte este limitat la un număr de 250 de vaci, ceea ce face ca fermierii care fac performanţă în zootehnie să fie dezavantajaţi în comparaţie producătorii agricoli din alte sectoare.

„În continuare primim subvenţii sub forma ajutorului naţional de tranziţie şi pe lapte şi pe carne conform cifrei istorice din 2013. Majoritatea dintre noi ne-am dezvoltat, am crescut numărul de animale, am putea primi subvenţie pe numărul de animale real pe care îl avem în fermă, ca să nu mai spun că banii se duc undeva unde nu mai sunt animale, în ferme unde nu mai sunt animale. Referitor la sprijinul cuplat – sprijin care necesită ca animalul să îndeplinească anumite condiţii, iar în fermele Holstein şi în fermele mari sunt animale multe care îndeplinesc aceste condiţii, din păcate, cineva a hotărât că ne oprim la 250 de capete. Explicaţia nu am reuşit să o aflăm şi nici nu cred că există vreo explicaţie atât timp cât toate celelalte forme de sprijin cuplat, dacă vorbim de tomate, dacă vorbim de lucernă, dacă vorbim de soia, dacă vorbim de cartofi de sămânţă, nu au nicio limitare. Are cineva o exploataţie de 1.000 hectare şi vrea să pună lucernă. Nu e problemă, primeşte sprijin cuplat pentru 1.000 hectare. Noi, la vaca de lapte, putem să avem 400, 700, 1.000 de vaci care să îndeplinească cerinţele din norma de subvenţionare, dar nu putem primi subvenţia decât pentru 250 de capete. Mie mi se pare că ne ducem într-o competiţie neloială, pentru că eu trebuie să împart subvenţia pe 250 de capete la 900 de vaci la muls, iar altul care are 50 de vaci ia pe 50 de vaci şi ar trebui să ne uităm dacă vacile acelea au performanţe ca vacile din fermele mai mari”, a explicat crescătorul.

Nicuşor Şerban vrea să deschidă o fabrică de procesare a laptelui. „Acum suntem în probe cu apă, urmează să intrăm în probe cu lapte şi sperăm ca până în Paşte sau de Paşte să avem în anumite zone produse procesate din laptele din ferma noastră şi din laptele Sorinei. În primul rând, vrem să mai facem încă un pas în creşterea producţiei de lapte. Dacă acum Holstein se apropie de 11.000, noi credem că şi dacă condiţiile vor fi favorabile anul acesta vom reuşi să trecem de 11.500 ca şi medie pe Holstein (Asociaţia Holstein RO – n.r.)”, a explicat Nicuşor Şerban.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici