Premieră medicală: Adolescentă supusă unei intervenţii de reducere a crizelor de epilepsie

Publicat: 16 12. 2011, 17:17
Actualizat: 07 11. 2012, 11:26

Andreea Şchiopu a fost diagnosticată cu epilepsie când avea opt ani şi jumătate.

După aproape cinci de tratament, medicii au dat familiei o veste foarte dureroasă şi anume că fata are o formă rară de epilepsie care nu răspunde la tratament, a explicat mama sa, Ruxandra Şchiopu.

Femeia a spus că la început crizele erau rare, odată la 3 – 4 săptămâni şi numai ziua. Cu timpul însă crizele au devenit tot mai dese, o dată la 2-3 zile şi durau 10 – 20 de minute, ele având loc chiar şi în timpul nopţii.

Ruxandra Şchiopu a susţinut că atunci au început căutările în speranţa că vor găsi o soluţie pentru a-şi salva copilul. Aşa au descoperit că există un dispozitiv care, implantat deasupra toracelui, transmite prin intermediul unor electrozi, montaţi şi ei în zona gâtului, impulsuri electrice de intensitate scăzută către nervul vag, reducând astfel crizele de epilepsie, mai mult chiar, în timp, putând duce la dispariţia acestora.

Dar această intervenţie nu se realiza în România, motiv pentru care au contactat o echipă de medici din Slovenia.

Costul intervenţiei, inclusiv plata medicilor din Slovenia se ridică la 20.000 de euro.

Adolescenta a fost supusă acestei intervenţii vineri, iar medicii îşi pun mari speranţe că, ajutată de acest dispozitiv, adolescenta şi-ar putea relua şcoala. Ea nu a mai putut merge la şcoală timp de doi ani de zile şi chair dacă a revenit în această toamnă la cursuri, nu s-a putut integra întrucât vorbea greu şi pierduse deja mult timp contactul cu şcoala.

Potrivit neurochirurgului Alexandru Taşcu, Andreea avea o formă de epilepsie rebelă, care nu a răspuns la tratament.

„Cu ajutorul acestor divaisuri speciale este stimulat nervul vag. Este pentru prima dată când facem o astfel de operaţie la copil în colaborare cu medicul Domagoj Jugovic din Liubliana. Speranţele noastre sunt mari, până la dispariţia crizelor de epilepsie. Este un implant uşor de suportat de către orgasnism şi poate rămâne definitiv în locul în care se află. Bateria în schimb, trebuie schimbată la cinci ani”, a explicat medicul român.

Acest sistem este similar stimulatorului cardiac, pacemaker sau stimulator artificial, care emite impulsuri electrice, transmise prin electrozi ce sunt în contact cu muşchii inimii, cu scopul de a regulariza bătăile cordului. „În cazul nostru este stimulat nervul vag pentru reducerea crizelor epileptice”, a mai spus medicul Taşcu.

La rândul său, medicul sloven a apreciat intervenţia ca reuşită. În Slovenia sunt cam zece astfel de cazuri pe an, suportate de asigurările de sănătate. În România operaţii de acest tip au fost făcute doar la doi adulţi, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.