Premieră medicală în România: nasul unui pacient a fost reconstruit în antebraţul acestuia şi apoi transplantat

Nasul unui pacient a fost reconstruit în antebraţul acestuia cu ajutorul unei operaţii în premieră. Medicii români au folosit tegument şi cartilaj de la coastele acestuia pe care l-au instalat sub pielea antebraţului. După patru luni nasul s-a dezvoltat şi a fost mutat de pe antebraţ pe faţă.

Urmărește
1035 afișări
Imaginea articolului Premieră medicală în România: nasul unui pacient a fost reconstruit în antebraţul acestuia şi apoi transplantat

Premieră medicală în România: nasul unui pacient a fost reconstruit în antebraţul acestuia şi apoi (FOTO: Dr Dragoş Zamfirescu/ Facebook)

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de specialiştii unei clinici medicale din Bucureşti. Aceştia s-au confruntat cu cazul complicat al unui pacient care nu avea nas, urechi şi păr din cauza unui accident. Medicii au decis să-i reconstruiască nasul utilizând tegument şi cartilaj chiar de la pacient. Mai mult, noul nas a fost ajutat să se dezvolte sub pielea de pe antebraţul pacientului şi apoi a fost realizat transplantul.

Medicii au povestit pe Facebook că în urmă cu patru luni pacientul a fost operat pentru prima data, ocazie cu care s-a prefabricat un nas la nivelul antebraţului. Sub piele s-a plasat un schelet cartilaginos asemănator cu cel al unui nas. De la nivelul coastelor a fost recoltat cartilaj, care a fost sculptat şi montat astfelîncât să reconstituie cât mai aproape de normal structura internă de susţinere a unui nas. Tegumentul a fost şi el rearanjat pentru a realiza o reconstrucţie parţială a nărilor.

Cele patru luni au fost necesare pentru ca structura cartilaginoasă să se integreze vascular în ţesuturile de la nivelul antebraţului, astfel încât să poata fi recoltată în siguranţă odată cu vasele de sânge din zonă. Structura care are forma unui nas pe antebraţ, a fost recoltată din acea zonă, împreună cu o arteră şi o venă şi a fost transplantată pe faţă.

„Vasele de sânge de la nivelul antebraţului, artera şi vena radială au fost legate (anastomozate) la nivelul arterei şi venei faciale, pentru ca toată neostructura tisulară să supravieţuiască. Cartilajele noului nas au fost inserate la nivelul resturilor cartilaginoase existente, tegumentul a fost suturat la exterior, iar interiorul nărilor a fost reconstruit parţial cu pielea din lamboul prefabricat şi parţial cu două mici grefe de piele. Operaţia a durat 8 ore, sperăm ca în urmatoarele 2 săptămâni, vasele reparate să rămână patente şi noul nas să supravieţuiască fără probleme. Daca evoluţia va fi cea pe care o aşteptăm, în 2-3 luni vom putea intra în ultima parte a reconstrucţiei nasului – cea de finisare din punct de vedere estetic. Vor fi câteva operaţii scurte care vor conduce, sperăm, la un aspect destul de apropiat de normal”, a explicat pe Facebook Dragoş Zamfirescu, Doctor în Ştiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică & Microchirurgie Reconstructivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
clinică,
operaţie,
nas

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici