NASA trimite o „lanternă„ (Flashlight) pe Lună pentru a căuta apă ascunsă - iar descoperirile sale ar putea influenţa viitoarea explorare umană a suprafeţei selenare.
Provocarea este următoarea: NASA bănuieşte că podelele craterelor permanent umbrite din apropierea polului sud al Lunii sunt acoperite de un strat subţire de apă îngheţată, dar nu ştie exact câtă gheaţă sau cât de accesibilă ar putea fi.
„Dacă plănuim să trimitem astronauţi acolo pentru a săpa gheaţa şi a o bea, trebuie să fim siguri că aceasta există”, spune Barbara Cohen, cercetătoare principală în cadrul misiunii Flashlight Lunar a NASA, conform
site-ului oficial.
„Deşi credem că există gheaţă în interiorul celor mai reci şi mai întunecate cratere de pe Lună, măsurătorile anterioare au fost puţin ambigue”, explică specialista.
Lansarea „lanternei” va avea loc în curând
Pe 22 noiembrie sau ulterior, NASA intenţionează să lanseze Lunar Flashlight, un satelit de mărimea unei serviete, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9. Misiunea satelitului este de a identifica gheaţa de la suprafaţa craterelor sudice ale Lunii aflate în umbră.
Pentru a face acest lucru, NASA va folosi un instrument numit „laser reflectometru” pentru a îndrepta patru lasere în direcţia craterelor şi a măsura reflexiile care apar. Apa va absorbi cu uşurinţă lumina laserelor, în timp ce rocile goale o vor reflecta, astfel încât aceste măsurători vor ajuta la dezvăluirea cantităţii de apă lunară din interiorul unui crater.
„Vom face pentru prima dată măsurători clare ale apei îngheţate aflate la suprafaţă în regiunile permanent umbrite”, a mai spus Cohen. „Vom putea corela observaţiile Lunar Flashlight cu alte misiuni selenare pentru a înţelege cât de extinsă este această apă şi dacă ar putea fi folosită ca resursă de către viitorii exploratori”, a continuat ea.
Ce se întâmplă după lansare
După lansare, Lunar Flashlight va fi trimisă mult dincolo de Lună, înainte de a fi trasă înapoi de gravitaţia Soarelui şi a Pământului. Satelitul se va aşeza apoi pe o orbită halo aproape rectilinie, o orbită stabilă care să consume puţin combustibil, explică cercetătoarea de la NASA.
Se aşteaptă ca Lunar Flashlight să poată trece deasupra craterelor sudice ale Lunii de 10 ori pe parcursul a aproximativ două luni. Dacă mai are suficient combustibil după aceea, ar putea efectua orbite suplimentare înainte ca misiunea să se încheie cu o aterizare forţată pe suprafaţa Lunii.
Lanterna are un propulsor „verde”, mai puţin poluant
Pe lângă faptul că va ajuta NASA să măsoare pentru prima dată apa selenară în craterele umbrite, Lunar Flashlight va fi, de asemenea, prima misiune care va utiliza un laser reflectometru pentru a căuta apa îngheţată.
În plus, va fi prima navă spaţială interplanetară alimentată cu un propulsor „verde” despre care NASA spune că este mai puţin toxic, mai performant şi mai uşor de depozitat şi transportat decât hidrazina, un combustibil utilizat în mod obişnuit ca propulsor pentru sateliţi.
„O misiune de demonstraţie tehnologică precum Lunar Flashlight, care este mai puţin costisitoare şi umple un gol specific în cunoştinţele noastre, ne poate ajuta să ne pregătim mai bine pentru o prezenţă extinsă a NASA pe Lună, precum şi să testăm tehnologii cheie care pot fi folosite în misiuni viitoare”, conchide John Baker, managerul proiectului Lunar Flashlight.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.