Premieră pe stadioane: Pompierii, în comisiile de avizare a competiţiilor sportive - proiect

Pompierii trebuie să facă parte din comisiile care verifică condiţiile de siguranţă şi avizează arenele unde au loc competiţii sportive, conform unui proiect de modificare a Legii 4/2008 postat pe site-ul Ministerului de Interne şi în care, totodată, se propun amenzi şi de 15 ori mai mari.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Premieră pe stadioane: Pompierii, în comisiile de avizare a competiţiilor sportive - proiect

Premieră pe stadioane: Pompierii, în comisiile de avizare a competiţiilor sportive - proiect (Imagine Cristi Vatavu / Mediafax Foto)

Soluţia pentru a nu mai avea situaţii în care se constată că spectatorii nu sunt în siguranţă pe arenele sportive este modificarea componenţei comisiei care avizează stadioanele înainte de competiţii. Asta prevede, printre altele, un proiect de modificare a Legii nr 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne(MAI).

Dacă propunerea va fi aprobată, înainte de orice competiţie sportivă, din comisia care controlează vor face parte, în premieră, şi pompierii.

"În condiţiile în care se pune problema siguranţei spectatorilor, apare ca oportună necesitatea completării componenţei comisiei de verificare şi cu reprezentanţi ai ISU, care pot contribui, prin experienţa de specialitate, la realizarea verificărilor necesare. (…)Includerea unor reprezentanţi ai ISU în cadrul comisiei de verificare conduce la eficientizarea măsurilor commune adoptate pentru evacuarea spectatorilor din arena sportivă şi, în consecinţă, creşterea gradului de siguranţă a spectatorilor", se arată în motivarea proiectului de act normativ.

În prezent, din această comisie fac parte "un reprezentant al direcţiei judeţene pentru sport, un reprezentant al Jandarmeriei şi un reprezentant al organizatorului competiţiei şi responsabilul de ordine şi siguranţă al organizatorului de joc".

În proiect se arată şi că este necesar ca numărul jandarmilor şi pompierilor să crească în cadrul comisiei în funcţie de amploarea evenimentului sportiv.Tot ca o premieră , dacă propunerea va fi adoptată, comisia va sesiza şi va putea sancţiona, nu doar să propună sancţiunea aşa cum se întâmplă în prezent.

Organizatorii competiţiilor sportive care nu se asigură că spectatorii sunt verificaţi bine la intrarea pe stadioane,fie lasă ca numărul acestora să fie mult mai mare faţă de locurile disponibile ori ar putea fi amendaţi cu sume mai mari chiar şi de 15 ori faţă de prezent.

"Dintre modificările propuse, una deosebit de importantă este înăsprirea sancţiunilor aplicate organizatorilor competiţiilor şi firmelor de pază, dacă aceştia nu îşi respectă obligaţiile creându-se premisele generării de conflicte sau acte de violenţă ce alterează calitatea spectacolului sportiv. Mai exact, dacă actualul act legislativ prevede sancţionarea organizatorului pentru nerespectarea condiţiilor de acces, control preventiv şi siguranţă în incinta arenei, cu o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, infirmă din punctul nostru de vedere, în noul proiect, pentru mai mare responsabilizare am propus creşterea cuantumului amenzii până la suma de 15.000 de lei", a declarat vineri pentru MEDIAFAX Irina Drăgan, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Proiectul prevede, tot ca modificare, şi faptul că membrii comisiei pot opri organizarea unei competiţii sportive pe arena găsită în neregulă chiar şi pentru jumătate de an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici