Premierul a chemat luni reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi asociaţiile de magistraţi la discuţii pe legile justiţiei/ Răspunsul a trei asociaţii/ Când ia o decizie Consiliul

Premierul i-a invitat, luni, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi, precum şi pe cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe legile justiţiei. Trei dintre asociaţii au anunţat că nu participă, iar plenul CSM se reuneşte la ora 10.00 pentru o decizie.

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului Premierul a chemat luni reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi asociaţiile de magistraţi la discuţii pe legile justiţiei/ Răspunsul a trei asociaţii/ Când ia o decizie Consiliul

Premierul a chemat luni reprezentanţii CSM şi asociaţiile de magistraţi la discuţii pe legile justiţiei/ Răspunsul a trei asociaţii/ Când ia o decizie Consiliul

Guvernul a anunţat că premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociaţiilor de magistraţi, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe marginea legislaţiei în domeniul justiţiei. Liderul Executivului a dat asigurări că există "întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituţiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiţie corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor".

Trei asociaţii de magistraţi, respectiv “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie”, au anunţat deja că nu participă luni la discuţiile de la sediul Guvernului, precizând că dialogul trebuia iniţiat anterior emiterii ordonanţei de urgenţă, iar acum singura soluţie este abrogarea acesteia.

La rândul său, plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte luni, în şedinţă, la ora 10.00, pentru a decide ce demersuri vor fi întreprinse referitor la modificările aduse în legislaţia judiciară.

Asociaţiile de magistraţi au criticat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criterul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă. Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Şi secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus faţă de obiecţiile asociaţiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici