Premierul a promis că va promova o nouă lege a dialogului social şi o lege a inspecţiei muncii

Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, a declarat, sâmbătă, după discuţiile cu premierul, că acesta s-a angajat ca până pe 5 noiembrie să promoveze o nouă lege a dialogului social, dar şi o lege a inspecţiei muncii.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Premierul a promis că va promova o nouă lege a dialogului social şi o lege a inspecţiei muncii

Premierul a promis că va promova o nouă lege a dialogului social şi o lege a inspecţiei muncii (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Reprezentanţii CSDR au discutat mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botiş şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, în urma întâlnirii obţinând doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative.

Liderul CSDR a spus că noua lege a dialogului social va fi o lege organică ce va stabili drepturi şi obligaţii pentru persoanele care fac parte din comisiile pentru dialog social.

Iacob Baciu a mai spus că reprezentanţii CSDR au obţinut promisiunea că membrii de sindicat vor face parte din echipele de control ale Inspecţiei Muncii, în acest sens urmând să fie încheiate protocoale la nivel judeţean.

De asemenea, el a precizat că sindicaliştii de la CSDR au reuşit să-l convingă pe premierul Emil Boc să scoată din subordinea Ministerului Educaţiei Consiliul naţional de pregătire a adulţilor.

Iacob Baciu a mai spus că în cadrul discuţiei s-a menţinut poziţia sindicaliştilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, însă premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost însă acceptată.

Reprezentanţii CSDR au precizat că acest subiect urmează să fie discutat şi cu restul confederaţiilor sindicale.

Sindicaliştii au mai fost nemulţumiţi de coeficienţii de salarizare şi grila de ierarhizare, cele mai multe nemulţumiri venind de la cei din învăţământ, sănătate şi cultură.

"Premierul a dispus o reanalizare a coeficienţilor la nivel de Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii", a declarat Baciu.

În acest context, sindicaliştii de la CSDR au precizat că-şi menţin calendarul de proteste anunţat până acum.

Vicepreşedintele CSDR Aurel Cornea a reafirmat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în 5 octombrie, în Piaţa Victoriei, "un miting pentru salvarea învăţământului românesc".

Cornea, care este şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a precizat că negocierile pentru Legea salarizării şi pentru majorarea salariului minim pe economie vor continua săptămâna viitoare şi a mai spus că i-a atras atenţia premierului că reforma în educaţie este întârziată din cauza faptului că Legea educaţiei zace la Comisia de învăţământ a Senatului.

În acest context, Emil Boc ar fi promis că va interveni pentru deblocarea acestei situaţii.

Sindicaliştii de la CSDR i-au mai cerut premierului ca măsurile privind şomajul tehnic să fie prelungite şi în 2011.

Premierul Emil Boc urmează să susţină o declaraţie de presă, la ora 18.15, în urma discuţiilor cu reprezentanţii CSDR.

Liderii confederaţiilor sindicale au decis, joi, să organizeze proteste comune, astfel că mitingul anunţat pentru 7 octombrie ar putea fi amânat pentru ca acţiunea sindicală să poată fi pregătită, având în vedere că se mizează pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici