Prima pagină » Social » Premierul bulgar nu crede că ar trebui să fie graniţe între membrele UE

Premierul bulgar nu crede că ar trebui să fie graniţe între membrele UE

Premierul bulgar, Boyko Borisov, a declarat, vineri, că în cadrul discuţiilor cu prim-ministrul Victor Ponta nu s-a atins subiectul delimitării graniţei în Marea Neagră între România şi Bulgaria, iar acest subiect nu ar trebui să intre în discuţie între statele membre UE în secolul 21.
Premierul bulgar nu crede că ar trebui să fie graniţe între membrele UE

Borisov a fost întrebat dacă în cadrul întâlnirii bilaterale cu Victor Ponta a fost discutat subiectul legat de delimitarea graniţei între România şi Bulgaria la Marea Neagră.

„Nu, pentru că noi suntem membri ai Uniunii Europene cu drepturi depline, iar ţările membre au semnat preventiv o declaraţie că nu vor avea niciun fel de pretenţii asupra altor state. Nu este o problemă pentru Bulgaria în acest moment”, a explicat premierul bulgar.

De asemenea, ziariştii au amintit că a fost constituit un comitet care să analizeze problema graniţei dintre cele două state.

„În secolul 21 ţările membre ale UE nu ar trebui să discute despre graniţe, redesenarea graniţelor este un subiect pe care nu vreau să-l discut. Bulgaria s-a reaşezat foarte bine după al doilea război mondial, largi teritorii au fost luate Bulgariei”, replicat Borisov.

O nouă rundă de negocieri bilaterale privind tematica delimitării spaţiilor maritime ale României şi Bulgariei în Marea Neagră s-a desfăşurat în perioada 29-30 mai la Bucureşti, informează MAE român.

„Discuţiile s-au purtat la nivel de experţi, delegaţiile fiind conduse de şefii departamentelor juridice din ministerele afacerilor externe şi având în componenţă specialişti din cadrul instituţiilor competente din cele două ţări„, precizează un comunicat MAE remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, negocierile urmăresc „convenirea unei linii de delimitare între spaţiile maritime ale României şi Bulgariei din Marea Neagră care să fie echitabilă şi conformă cu normele dreptului internaţional în materie”.

Părţile au convenit că negocierile vor continua în cea de-a doua parte a acestui an, menţionează MAE.