Rob Thompson, doctor în Meteorologie la Universitatea din Reading (Anglia) a creat un experiment simplu, dar eficient. Putem astfel observa cât de repede absoarbe solul apa în funcţie de starea lui: umed (în sezonul ploios), normal (atunci când vremea nu este extremă) şi uscat (în perioade de caniculă şi secetă).
Cercetătorul a aşezat câte un pahar de plastic umplut cu apă cu gura în jos pe fiecare din aceste tipuri de sol. Ce s-a întâmplat? Solul umed a început imediat să absoarbă apa şi a terminat doar câteva secunde. Apoi, solul expus la temperaturi normale, de vară, a absorbit şi el apa, dar mult mai încet decât solul umed. La polul opus, solul uscat, afectat de secetă, nu a „băut” mai deloc apă. Imaginile video arată cum paharul a rămas în continuare aproape plin, de parcă solul parcă s-ar fi chinuit să absoarbă doar câte o picătură de apă, pe rând.
La finalul experimentului de un minut, paharul cu apă pus pe solul uscat a rămas aproape plin.
Prin urmare, ploile torenţiale par o binecuvântare după perioade intense de secetă, dar, de fapt, acestea duc la inundaţii întrucât solul nu mai e capabil să absoarbă rapid apa, fiind „pietrificat”.
Experimentul a fost primit bine de către internauţi şi a strâns peste 3,4 milioane de vizualizări pe Twitter.