Premierul Marelui Ducat de Luxemburg, la 10 ani de la programul comun Capitală Culturală Europeană: Sibiu este pentru noi un oraş important şi astăzi vom avea un nou consul care va fi instalat aici

Premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, s-a întâlnit, sâmbătă, la Sibiu, cu primarul oraşului, Astrid Fodor, pentru a marca 10 ani de la programul Capitală Culturală Europeană. La întâlnire a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Premierul Marelui Ducat de Luxemburg, la 10 ani de la programul comun Capitală Culturală Europeană: Sibiu este pentru noi un oraş important şi astăzi vom avea un nou consul care va fi instalat aici

Premierul Marelui Ducat de Luxemburg, la 10 ani de la programul comun Capitală Culturală Europeană: Sibiu este pentru noi un oraş important şi astăzi vom avea un nou consul care va fi instalat aici

Premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel a declarat, sâmbătă, că Sibiul şi Luxemburgul au rămas parteneri şi după ce oraşele au fost partenere în 2007, la programul Capitală Culturală Europeană.

"Doamnă primar, au trecut 10 ani de când am fost Capitale ale Culturii, Sibiu şi Luxemburg (...).Această alegere de a lucra împreună a fost o reuşită pentru ambele comunităţi, atât pentru Sibiu, cât şi pentru Luxemburg. Într-adevăr am reuşit prin intermediul acestui program, Capitală Europeană a Culturii, să atragem oameni care veneau din îndepărtări, dar şi oameni care locuiau aproape de noi sau chiar la noi, care nu cunoşteau oferta culturală pe care o avem chiar lângă noi. Am reuşit să avem cu Sibiul schimburi şi avem şi astăzi. După 10 ani, un parteneriat poate să alunece către desuetudine. Uităm că avem relaţii şi chiar dacă din timp în timp sunt suişuri şi coborâşuri, cred că este important ca acest parteneriat să fie relansat. Ţin să spun că oraşul Sibiu este pentru noi un oraş important şi astăzi vom avea un nou consul care va fi instalat la Sibiu", a declarat Bettel, care a ţinut să precizeze că preşedintele Klaus Iohannis, care a fost primar al Sibiului în 2007 în timpul desfăşurării programului, va fi prezent la manifestările din Sibiu.

Totodată, Xavier Bettel a transmis un mesaj de condoleanţe pentru Helmut Kohl.

"Mă gândesc la un om care ne-a părăsit ieri (vineri – nr.) şi care făcea parte din acei europeni cu care cred că trebuie să trăim împreună. (...) Prietenia şi Europa este un proiect comun, el a fost unul din actorii care au permis această unificare a Europei şi promovarea valorilor europene. (...) Ieri un mare om ne-a părăsit, un mare om al Germaniei şi un mare om al păcii. Dacă astăzi putem fi împreună este pentru că au fost oameni care au avut curajul de a construi lucruri şi a se baza pe schimburi şi respectul către celălalt", a mai declarat primul ministru al Marelui Ducat.

La rândul său, Astrid Fodor, primarul Sibiului a declarat că fără Luxemburg Sibiul nu ar fi putut fi Capitală Culturală a Culturii.

"Avem ocazia să marcăm împreună zece ani de la succesul Capitalei Culturale Europene. Sibiul nu ar fi putut aniversa fără Luxembourg cei zece ani de la acest moment deoarece, fără parteneriatul cu Luxemburg, Sibiul nu ar fi obţinut acest titlu pentru că în anul depunerii candidaturii România nu era o ţară mambră a UE. În 2004, prin obţinerea în tandem a titlului CCE Luxemburgul şi Sibiul au devenit coechipieri într-un parteneriat benefic pentru ambele părţi. CCE 2007 a fost impulsul care a generat dezvoltarea extraordinară a Sibiului ale cărui efecte benefice se resimt până în ziua de azi. Ca urmare, această aniversare vorbeşte despre o relaţie din trecut, despre un an 2007 important şi de succes, dar şi despre continuarea relaţiilor în viitor", a declarat Fodor.

Sibiul a fost desemnat, în 27 mai 2004, în urma votului final al Consiliului de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2007, titlu pe care l-a împărţit cu Luxemburg. Tema aleasă de Sibiu/Hermannstadt pentru programul "Sibiu 2007" şi-a propus să prezinte profilul multicultural al acestui oraş vechi de opt secole, sub deviza "City of Culture – City of Cultures".

Considerat de mulţi "prima campanie de imagine reală" a României şi "cel mai amplu program cultural" organizat în România, "Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007"” a înghiţit de la bugetul de stat o sumă de 50 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare (circa 40 de faţade ale clădirilor şi ganguri din Sibiu), achiziţia de echipamente (cortul Pavilion 2007, două scene şi gradene, un pian Steinway), reabilitarea mai multor lăcaşuri de cult, organizarea de proiecte culturale, promovarea programului, reabilitarea aeroportului din Sibiu.

Sibiul a fost primul oraş dintr-o ţară care nu devenise încă membră a Uniunii Europene care a reuşit, în 2004, cu sprijinul Luxemburgului, să obţină statutul de Capitală Culturală Europeană.

Programul "Capitală Culturală Europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici