Premii de excelenţă pentru Răsvan Popescu şi alţi jurnalişti de calibru într-un eveniment organizat la Iaşi

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Premii de excelenţă pentru Răsvan Popescu şi alţi jurnalişti de calibru într-un eveniment organizat la Iaşi

Vineri, 31 martie 2023, au fost premiaţi jurnalişti de calibru în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Uniunea Scriitorilor şi Uniunea Ziariştilor Iaşi.

Simpozionul cu numele ,,Presa, Vremurile si Unirea'' a fost organizat cu fast pentru ziariştii şi oamenii de cultură ai României. 

Invitatul special a fost jurnalistul, scenaristul de film şi scriitorul Răsvan Popescu, care între anii 1999-2000 a fost purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Emil Constantinescu.

În 2000, acesta a fost desemnat membru în CNA, iar din data de 12 septembrie 2007 a fost confirmat de Parlamentul României în funcţia de preşedinte al CNA

Răsvan Popescu, invitatul special al evenimentului, care a publicat recent cartea "În torent", a declarat că în "jurnalistică cel mai mult contează adevărul, că jurnalismul este o meserie a adevărului, e o meserie care nu se poate face în absenţa libertăţii".

Răsvan Popescu a adăugat: "Dacă observaţi pe diplomă, sunt două sigle - Uniunea Scriitorilor şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti. Eu sunt scriitor devenit din ziarist.

Am făcut 12 ani de presă şi ulterior am trecut la ficţiune. Am scris cărţi, am scris filme. Am lucrat la TVR şi la BBC. 

În jurnalism e important să scormoneşti realitatea şi să o redai cât mai exact. Jurnalismul se bazează pe fapte care trebuiesc puse în succesiunea lor corectă pentru a ajunge la un adevăr care este al realităţii. Pentru asta îţi trebuie un limbaj cât mai adecvat, simplu, neutru, un cuvânt care s-a uitat azi, concis, pe înţelesul tuturor. 

Gazetăria este pentru toată lumea. Televizorul este pentru toată lumea. În literatura nu e aşa. În literatură, ficţiunea are o valoare în sine. Contează viziunea, contează originalitatea viziunii".  

Se împlinesc 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, de când jurnaliştii au dreptul de a investiga chestiuni de interes public.

Într-un articol publicat la data de 30 martie 2023,  UZPR transmite că libertatea presei din întreaga lume "se erodează, dar jurnaliştii încă reuşesc să construiască reţele în afara ţărilor lor de origine, pentru a continua să relateze".

Pe de altă parte, jurnaliştii independenţi sunt constant supuşi la ură, hărţuire  şi ameninţaţi cu moartea, iar din 1993, peste 900 de jurnalişti au fost ucişi, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.

UZPR mai transmite că "reporterii pleacă din ţările lor de origine, conduse de guverne totalitare, regimuri militare şi grupuri de oligarhi,  de teamă pentru viaţa proprie sau a familiilor şi prietenilor lor, iar unii scapă după închisoare, torturi sau procese false".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici